Cvetalova šola vrtnarjenja
 
Sadno drevje

Samo sajenje sadnega drevja se ni bistveno spremenilo. Še vedno moramo skopati ustrezno sadilno jamo, ki mora biti dovolj globoka in široka, da se bodo korenine vsaj prva leta v njej dobro počutile.

Kako velika bo jama, je odvisno od tega, kakšno je zemljišče, kjer delamo sadovnjak.

Običajno skopljemo pol metra globoko jamo, ki naj meri v premeru en meter. Najprej odstranimo rušo in jo odložimo na poseben kup. Nato izkopljemo 15 do 20 cm globoko plast in jo odložimo na drugi kup. Nato skopljemo še ostalo zemljo in jo odložimo na tretji kup. Dno jame samo prekopljemo, da ga zrahljamo še za kakšnih 15 do 20 cm. Tako preprečimo, da bi voda zaostajala v sadilni jami.

Sadilne jame je priporočljivo skopati vsaj mesec dni pred samim sajenjem. To je pomembno zaradi tega, da se jama dobro prezrači in da jo obdelata še sonce ter veter.

Ko je jama dobro prezračena, se lotimo samega sajenja. V sadilno jamo zabijemo najprej oporni kol, katerega postavimo tako, da bo na južni strani. Kol varuje novo posajeno sadiko pred zimskim soncem.

Na dno jame vržemo najprej rušo, katero obrnemo na glavo. Nato potrosimo malo zemlje, po kateri posujemo 30 do  50 dkg mineralnega gnojila SADJARSKI GARDIN. To je tako imenovano založno gnojilo. Na gnojilo nasujemo za prst ali dva zemlje, ki smo jo izkopali takoj za rušo, saj je le-ta biološko najbolj aktivna. S to zemljo tudi zasujemo korenine novo posajenega drevesa. Celjeno mesto mora biti najmanj deset centimetrov nad zemljo, kar je zelo pomembno. Sicer pa gledamo, da drevo posadimo samo tako globoko, kot je bilo posajeno v drevesnici. Drevesce smo postavili tako, da je za opornim količkom, na katerega bomo drevesce privezali. Ko smo korenine pokrili z zemljo, okrog in okrog nasujemo starega dobro uležanega gnoja ali dobrega komposta. Če tega nimamo, ga nadomestimo z enim od gnojil: BIOPOST, ORGANO, kompostirani HLEVSKI GNOJ ali AGROSOL. Gnojilo pokrijemo z ostankom izkopane zemlje, nato dodamo še dve ali tri START GNOJILNE TABLETE, deset centimetrov stran od stebla, pet centimetrov globoko. Tableto damo glede na višino rastline. Vsaka tableta za pol metra višine. Ker so sadike običajno visoke en meter, damo dve, vsako na svojo stran debelca. V koliko pa sadimo dvoletne, je potrebno dodati tri tablete. Tako bomo rastline preskrbeli za naslednji dve do tri leta z vsemi potrebnimi minerali.  Zemljo oblikujemo v kolobar in jo dobro pohodimo, da rastlina čvrsto stoji. Nato pa je potrebno vsako posajeno drevo še dobro zaliti. Voda mora zapolniti vse prazne prostore, ki so ob sajenju nastali med koreninami in med zemljo.

Novo posajena drevesa je potrebno še nekaj časa po potrebi zalivati, saj se morajo do zime dobro ukoreniniti.

V primeru, da želimo drevo vzgajati v loncu na balkonu, je postopek sajenja popolnoma enak. Tudi v tem primeru moramo drevesu dati oporni količek. Prav tako pazimo, da je cepljeno mesto nad zemljo. V kolikor bo čez zimo pod streho, ga bo treba vsaka dva tedna dobro zaliti, da se korenine ne izsušijo.

 

Oskrba sadnega drevja

Oskrba sadnega drevja se prične že jeseni, takoj po spravilu pridelka. Kmalu po obiranju pričnejo  odpadati prvi listi. Če je listje zdravo, brez znakov bolezni, ga pograbimo in vržemo skupaj z drugimi odpadki na kompostni kup. V kolikor pa je listje prizadeto od bolezni, ga je bolje zakopati ali sežgati. Ko ga odpade polovico, opravimo jesensko škropljenje s pripravkom KUPRO 190 SC. Postopek ponovimo takrat, ko odpade še druga polovica listja. To jesensko škropljenje je zelo pomembno in ga nikakor ne smemo zanemariti ali pa opraviti preveč pozno. Saj v času, ko odpada listje, na drevesu nastane ogromno majhnih ranic, kjer so bili listi. Te odprte ranice so čudovito mesto za okužbo z mnogimi boleznimi, tudi z bakterijskim hruševim ožigom.

Še pred zimo moramo poskrbeti za ustrezno varstvo pred divjadjo. Najbolje je, če imamo sadovnjak ograjen, da je zaščiten pred zajci, srnjadjo in jelenjadjo.

Pozabiti ne smemo niti na voluharja, ki nam lahko tekom zime naredi nepopravljivo škodo.

 

Obrezovanje sadnega drevja

Vsak sadjar z nestrpnostjo pričakuje konec zime. Čaka ga namreč eno od najbolj zahtevnih vrtnih opravil, to je obrezovanje sadnega drevja. Sadno drevje obrežemo tako, da se veje med seboj ne križajo in da sončni žarki pridejo tako rekoč do vsakega lista in plodu. Vse debelejše veje je potrebno zaščititi po obrezovanju s cepilno smolo KAMBISAN. Drobne vejice pa se običajno same zarastejo.

Zgodaj spomladi, pred pričetkom rasti, obrežemo jablane in hruške. Koščičarje obrezujemo v glavnem po obiranju ali pa celo med samim obiranjem. Seveda moramo spomladi očistiti vse poškodovane veje in poganjke.

V času obrezovanja imamo tudi idealno priliko, da si prav vsako drevo dobro ogledamo in ugotovimo njegovo zdravstveno stanje. Če je deblo polno mahov in lišajev, ga je potrebno očistiti, ker se med mahom in pod lišaji lahko izvrstno skrivajo škodljivci.

Če opazimo na poganjkih kakšne drobne bleščeče črne točke, so to jajčeca jablanove uši. Že zelo zgodaj lahko odkrijemo na brstih hruševo bolšico, jablanovega cvetožerja in še mnoge druge škodljivce. V primeru, da smo opazili jajčeca listnih uši, kaparja pršice, je priporočljivo takoj po obrezovanju drevesa poškropiti s pripravkom FRUTAPON 7E. To je oljni pripravek, ki prekrije jajčeca škodljivcev, da se le-ta zadušijo in iz njih se ne izležejo ličinke.

 

Gnojenje sadnega drevja

Sadno drevje je potrebno vsako leto pognojiti. Običajno ga gnojimo pred začetkom vegetacije, izmenično, enkrat z organskim gnojilom, drugič pa z mineralnim. Od organskih gnojil priporočamo uporabo BIOPOST-a, ORGANA ali kompostiranega HLEVSKEGA GNOJA. Enega in drugega uporabimo tako, da z lopato na zunanjem robu krošnje dvignemo rušo in pod rušo nasujemo gnojilo, nato pa rušo pohodimo, da se sprime s tlemi. Pri gnojenju z mineralnim gnojilom SADJARSKI GARDIN pa naredimo prav tako po zunanjem robu krošnje nekaj lukenj, ki naj bodo globoke od 15 do 30 cm ter vanje nasujemo gnojilo. V kolikor pa gnojilo potrosimo po površini, potem izdatno pognojimo travo, do korenin drevesa pa bo prišlo zelo malo hrane.

 

Dognojevanje

Sadno drevje potrebuje največ dušika v času cvetenja, zato ga je priporočljivo dognojiti z dušičnim gnojilom KAN malo pred cvetenjem. Gnojilo potrosimo po površini in zalijemo z vodo, da se gnojilo stopi in čim hitreje spere v območje korenin, kjer ga drevo potrebuje.

Ko pa drevesa pričnejo z rastjo in so pognala tri do štiri liste, opravimo škropljenje po listih s pripravkom AGROSTEMIN in tekočim listnim gnojilom FOLIAR. Škropljenje ponovimo še enkrat preden se odpro cvetovi in tretjič takoj po končanem cvetenju.

Marelice, breskve, hruške najprej odprejo cvetove, šele nato poženejo listi. V tem primeru počakamo, da odcvetijo in ko pričnejo poganjati listje, tudi le-te škropimo z AGROSTEMINOM in s FOLIARJEM.

V primeru hude suše bodo naše rastline manj trpele za sušo, če smo jih škropili z AGROSTEMINOM in FOLIARJEM, ker imajo bolj razvit koreninski sistem. Kljub temu pa jih v takšnih primerih dodatno prehranjujemo skozi liste. To naredimo tako, da jih večkrat poškropimo po listih s tekočim listnim gnojilom FOLIAR ali NUTRI-PHITE PK.

 

Pomanjkanje mikroelementov

Pomanjkanje mikroelementov lahko prizadene tudi sadno drevje. Zato moramo narediti vse, da imajo drevesa dovolj nujno potrebnih mikroelementov, saj smo sicer lahko ob ves pridelek ali pa bo le-ta neuporaben.

V nasadu hrušk in jablan imamo pogosto pomanjkanje bora, zaradi česar se pojavijo v plodovih hrušk kamnita zrna, plodovi jablan pa niso več okrogli, temveč so deformirani. Takšni plodovi tudi radi pokajo. Zato se priporoča, da jablane in hruške takoj po končanem cvetenju poškropimo vsaj enkrat ali dvakrat s tekočim gnojilom FOLIAR BOR.

Jablane moramo poškropiti prvič pet tednov po končanem cvetenju s tekočim gnojilom FOLIAR KALCIJ. Škropljenje v nadaljevanju vsaj še tri do pet krat ponovimo in tako preprečimo tako imenovano grenko pegavost. Le-ta se lahko ob močnem pomanjkanju kalcija v plodovih pojavi že na drevesu. Običajno se pojavi takoj po obiranju. Takšni plodovi so na zunaj nekoliko udrti, če pa ga prerežemo, opazimo pod udrto pego rjavo meso, ki je grenko, zato neuporabno. Z dodajanjem kalcija izboljšamo tudi odpornost proti pokanju plodov in prav tako izboljšamo skladiščne sposobnosti.

Ker imamo težave s pokanjem plodov tudi pri češnjah, je priporočljivo tudi češnje nekajkrat poškropiti s FOLIAR KALCIJ-em.

 

Varstvo pred boleznimi in škodljivci

Star pregovor pravi, da eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Toda to velja le za primer, da je to jabolko zdravo, brez znakov bolezni in poškodb od škodljivcev. Zato moramo poskrbeti, da bo naše sadje zdravo. Doma pridelano sadje bo mnogo bolj okusno, kot tisto iz trgovine, ker bo romalo iz drevesa v klet in iz kleti na našo mizo. V trgovskih centrih kupljeno sadje tja pogosto prihaja iz uvoza, kjer je bilo več dni na poti, kar je v vsakem pogledu delovalo negativno na plodove. Druga težava je, da ne vemo, kdaj in s čim je bilo škropljeno. V domačem okolju si lahko vsako škropljenje sproti zapišemo in tako ne bomo nikoli v dilemi, ali že lahko jemo ali moramo še počakati nekaj dni zaradi karence. Tretja težava pa je tudi dolgo hranjenje v hladilnicah, ki plodove na prvi pogled ohrani lepe, o nekdanji kvaliteti lahko le sanjamo.

 

Prvo pred pomladansko škropljenje

Rekli smo že, da takoj po obrezovanju drevesa poškropimo s pripravkom FRUTAPON 7E, da zatremo jajčeca najrazličnejših škodljivcev, ki so prezimila na drevju. To pa ni dovolj, saj moramo opraviti še eno škropljenje proti boleznim. Običajno po obrezovanju opravimo škropljenje s pripravkom KUPRO 190 SC, da preprečimo pojav škrlupa, bakterijskega hruševega ožiga, hruševe in jablanove rje, jablanovega raka in še nekaterih drugih bolezni.  To škropljenje je potrebno opraviti v fazi od mirovanja do brstenja sadnega drevja.

  

Drugo škropljenje v fazi brstenja

V času brstenja opravimo še drugo škropljenje s pripravkom KUPRO 190 SC, saj se takrat pojavlja že škrlup na hruškah. Poškropimo tudi jablane, predvsem tiste, ki so občutljivejše. To škropljenje je zelo pomembno tudi za breskve in nektarine, saj na ta način preprečimo prve okužbe z breskovo kodravostjo.

 

Škropljenje pred cvetenjem

Koščičasto sadje, kot so breskve, marelice, češplje, slive, češnje in višnje poškropimo v času, ko se cvetni popki toliko odpro, da se pokaže cvetna barva. Za škropljenje uporabimo pripravek OCTAVE. Škropljenje še enkrat ponovimo v času cvetenja, ko je polovico cvetnih lističev že odpadlo. Škropljenje pa moramo opraviti pozno zvečer, da ne motimo čebel pri opraševanju. Pripravek ob pravilni uporabi ni strupen za čebele.

Jablane prav tako poškropimo pred cvetenjem s pripravkom TOPAS, da preprečimo pojav škrlupa in jablanove rje.

Hruške običajno poženejo liste šele po cvetenju, zato pa jih škropimo takoj po cvetenju s pripravkom TOPAS, da preprečimo HRUŠEV ŠKRLUP in HRUŠEVO RJO. Škropljenje je potrebno ponoviti trikrat v deset dnevnih presledkih.

V kolikor opazimo na drevju listne uši ali druge škodljivce, je potrebno škropiti s pripravkom MOSPILAN 20 SG. Škropljenje je potrebno opraviti pred ali po cvetenju. V času cvetenja pa ne smemo škropiti z MOSPILANOM 20 SG.

V mesecu juniju in juliju se pojavlja v vseh naših sadovnjakih jabolčni zavijač, ki povzroča črvivost jabolk, hrušk in orehov. Zato v začetku junija in začetku julija jablane, hruške ter orehe poškropimo s pripravkom MOSPILAN 20 SG, da naše sadje ne bo črvivo.

Poleti, ko je huda vročina in malo padavin, so našemu drevju lahko nevarne pršice. Le-te se v sušnih in vročih razmerah hitro prerazmnožijo. Ker se hranijo z rastlinskim sokom, listi postanejo sivkasti, včasih bakreno nadahnjeni. Ker je listje lahko močno prizadeto, so posredno prizadeti tudi plodovi, ki se ne razvijajo in ostajajo drobni. Da bi pravočasno preprečili škodo, ki jo povzročajo pršice, je potrebno redno pregledovanje listja. Ob prvem pojavu pršic drevje poškropimo s pripravkom ORTUS, MILBEKNOCK ali ENVIDOR.

 

Pobiranje odpadlega sadja

V posameznih letih lahko veliko sadja odpade. Vzrokov je več, in sicer: če drevo ne more prehraniti vseh plodov, jih del odvrže. Če nismo zatrli jabolčnega zavijača, potem črvivi plodovi odpadejo. Če je iz kakršnega koli vzroka prišlo do gnilobe, ti plodovi tudi odpadejo. Vse te odpadle plodove je potrebno pobrati in odstraniti iz nasada, saj so sicer leglo bolezni za naprej. Posebno gniloba je zelo nevarna.

 

Odstranjevanje posledic po toči

V zadnjih letih se pogosto pojavlja toča tudi tam, kjer je v prejšnjih letih ni bilo. Ker večina nima svojega vrtička prekritega z ustrezno mrežo proti toči, nam ne preostane drugega, kot da počakamo, kaj nam toča pusti. Vse poškodovane poganjke in plodove je potrebno čim prej odstraniti. Nato pa rastline poškropimo proti boleznim s pripravkom TOPAS, kateremu dodamo še AGROSTEMIN in tekoče listno gnojilo FOLIAR ali NUTRI-PHITE PK. V primeru blažjih poškodb ima prednost NUTRI-PHITE PK, v primeru težjih poškodb pa poškropimo dvakrat z gnojilom FOLIAR in tretjič z NUTRI-PHITE PK.

Priporočeni izdelki

Sadjarski gardin

Za zdrave in sočne plodove!

Organo

Organsko-mineralno gnojilo ŽIVALSKEGA IZVORA v obliki pelet.

Kan

Za hiter razvoj, močne rastline ter obilen pridelek!

Hlevski gnoj

Kompostirana mešanica govejega, konjskega in kozjega gnoja.

Foliar kalcij

Za uravnotežen razvoj mladih rastlinskih tkiv.

Foliar bor

Listno gnojilo za dognojevanje rastlin, občutljivih za pomanjkanje bora.

Foliar

Univerzalno foliarno oz. listno gnojilo.

Biopost

Organsko gnojilo rastlinskega izvora. Kompost!

Agrostemin

Naravni bioregulator rasti sadnega drevja, vinske trte, poljedelskih kultur, vrtnin in okrasnih rastlin.

Agrosol

Organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet.