Okt.

2017
Nov.

2017

5 domiselnih nasvetov za uporabo odpadlega listja

Naši vrtovi pisano žarijo v toplih jesenskih barvah, zelene trate pa pokriva živobarvno jesensko listje.  Ko drevesa in grmi odvržejo liste, je čas za jesensko čiščenje. A kje listje lahko obleži in kje ga je treba pospraviti? In kaj se zgodi z odpadom?

Ali je treba pomesti cel vrt in umakniti odpadlo listje z gredic? Ne, nikakor: listje lahko obleži na gredah ter pod drevesi in grmi. Tam bo počasi razpadlo in obogatilo tla s humusom. Bodite pozorni le na listje na trati in v ribniku. Trave potrebujejo svetlobo, pod plastjo listja pa se lahko prične razvoj glivične bolezni, voda v ribniku pa bi se po nepotrebnem obogatila s hranilnimi snovmi.

Jesensko listje – prijatelj ali sovražnik?

Ne pozabite, da vam odpadlo jesensko listje ne predstavlja sovražnika. Njegove pozitivne lastnosti lahko obrnete sebi v prid ter ga izkoristite za naravno gnojilo. Kje lahko listje najbolje uporabimo?

  1. Uporabite odpadlo listje kot zimsko zaščito za občutljive rastline. Iz navadne žice lahko oblikujete preproste košare, ki napolnjene z listjem ščitijo prezimne popke trajnic.
  2. Listje na gredah, pod drevesi in grmi lahko tam ostane, saj počasi razpade in tla obogati z humusom. Prav nasprotno pa velja za trate in ribnike, kjer odpadlo listje nima kaj početi. Trava potrebuje za svojo vitalnost svetlobo, do katere ne more priti, če z nje ne pometemo listja.
  3. V mirnem kotičku vrta kup listja predstavlja idealno zimsko skrivališče za ježe in druge koristne živali. V ta namen lahko tudi napolnite velik zaboj z veliko suhega listja.
  4. V posodi za hitro kompostiranje (posebni vrsti posode za kompost) listje skupaj z drugimi odpadki trohni zelo hitro. Napolnite jo z ovenelim in narezanim listjem, ki bo predstavljalo odlično naravno gnojilo.
  5. Zimzelena zelišča, kot sta timijan in sivka, posajena v lonce, pozimi velikokrat trpijo. Korenine namreč zmrznejo in posledično listi nimajo več preskrbe z vodo. V tem primeru lahko postavite posode na sončno mesto, okoli katerih je priporočljivo narediti plašč iz bambusovih palic in vej, med katere pa lahko natlačite še odpadlo listje. Tako boste rastlini omogočili še dodatno zaščito.

Priporočeni izdelki

Bio gnojilne palčke

Dolgotrajno delovanje. Gnojilne palčke iz naravnih sestavin za gnojenje vseh vrst rastlin. ...

Pakiranje: 27g

Dekorativno borovo lubje

Popolnoma naraven izdelek iz lubja borovcev. Uporabljamo ga za zastiranje okrasnih in zelenjavnih vrtov, gredic, ...

Pakiranje: 70l

Deli