Jun.

2017
Jul.

2017

5 nasvetov za sajenje balkonskega cvetja

Mesec junij se zaključuje, z njegovim koncem pa je prišel tudi čas za sajenje in presajanje balkonskega cvetja. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako primerno pripraviti balkonsko cvetje na zasajanje in kako ga posaditi. Zakaj si ne bi dali duška in našega življenja prepredli z barvami?

Balkon ali terasa, polna barv in buhtečega balkonskega cvetja, je lahko izjemen dodatek k videzu vsake hiše ali stanovanja. Prav verjetno je, da imamo pri balkonskem cvetju največjo izbiro izmed vseh rastlin za zasajanje – izberemo lahko vse od enobarvnih pelargonij pa vse do pisanih in raznolikih zelenih rastlin. A kako zanje skrbeti?

 

1. Za kombinacije balkonskega cvetja v lončkih se odločite že pred sezono.

Najbolje je, da se za kombinacije balkonskega cvetja in rastlin odločite že med hladnimi zimskimi meseci, ko narava še počiva. Priporočamo vam, da v roke vzamete kakšno knjigo ter izberete tiste rastline, ki so vam najbolj všeč, nato pa preverite njihovo kompatibilnost med seboj. Priporočamo vam tudi, da v naprej določite prostor, kamor boste korita postavili. Nekatere rastline bodo namreč potrebovale več sonca, zato bodo bolj primerne za okna, obrnjena na sončno stran hiše.

 

2. Pazite na pravilno sestavo izbrane zemlje.

Kot pri vsaki rastlini je tudi pri balkonskemu cvetju sestava zemlje izjemnega pomena. Zemlja z visoko hranilno vrednostjo je namreč sestavljena iz večjega števila »sestavin«, ki omogočajo uspešno rast še tako zahtevnemu cvetju. Pozorni moramo biti, da je zemlja sestavljena iz šote, kompostiranega lubja, raznih rastlinskih kompostov, hranilnih snovi ter različnih dodatkov, kot so lavin granulat in glineni materiali. Slednji so pomembni predvsem za uspešno vzdrževanje stabilne strukture ter sproščanje vode in hranilnih snovi.

 

3. Vsaka izmed rastlin ima svoje pogoje uspešne rasti, zato jih upoštevajte.

Izbira rastlin je najbolj odvisna od našega okusa, paziti pa moramo na pogoje v katerih bodo rastline rasle. Potrebno je vedeti katerim rastlinam ugaja senca, katere bolje uspevajo na sončni legi, katere potrebujejo veliko vode in katere manj. To je potrebno upoštevati ob sajenju, da nam kasneje slučajno ne bo žal.

 

4. Bodite pozorni, da pravilno pripravite korito.

Star slovenski rek je, da nima smisla varčevati in biti površen pri temeljih projekta. Enako velja pri zasajanju balkonskega cvetja –  če bomo korito za zasajanje pripravili nepravilno, nam balkonsko cvetje ne bo uspevalo. Zemljo za presajanje moramo dati v razkuženo posodo ali korito, med tem pa moramo paziti, da ne zamašimo lukenj za odtekanje vode. Zemlji lahko dodamo tudi gnojilo za balkonsko cvetje ali gnojilo NUTRICOTE ter jim damo še dodaten zagon k uspešni rasti.  Paziti moramo, da v korito nasujemo toliko zemlje, da je še vedno dovolj prostora za sadike ter da korenine ne gledajo čez rob korita. Sadiko nato s prsti narahlo potisnemo v podlago, okoli korenin pa previdno dodamo zemljo.

 

5. Posadite skupaj rastline, ki so med seboj kompatibilne.

Potrebe rastlin po soncu, zalivanju in gnojenju se lahko med seboj precej razlikujejo. Prav zato je pomembno, da si sam izbor rastlin pripravimo že v naprej ter jih tako skupaj sadimo v okrasne lonce ali korita.  Če pa želimo, da so zaradi čudovitih barvnih kombinacij tudi cvetlice, ki po načinu uspevanja ne sodijo skupaj, se lahko znajdemo tudi drugače. Vsako posadimo v svoj navaden lonček, nato pa le-te preprosto postavimo v korito. Pripravljeno korito nato le še zalijemo in naš bogat okras in pozdrav poletju je pripravljen!

Če pa imate balkonske in sobne rastline že posajene, lahko več nasvetov za njihovo presaditev najdete tukaj.

Priporočeni izdelki

Nutricote

6 mesečno delovanje zmanjša potrebe po pogostem gnojenju! Dodatek k substratom pri sajenju rastlin ali kot ...

Pakiranje: 250g, 1kg

Substrat za balkonske rože

Substrat za balkonske rože uporabljamo za sajenje vseh vrst okrasnih rastlin v loncih ali koritih. ...

Pakiranje: 40l, 70l

Substrat za orhideje

je specialni substrat, ki je posebej prilagojen za presajanje vseh vrst orhidej. ...

Pakiranje: 5l

Tekoče gnojilo univerzal

Je univerzalno tekoče gnojilo za gnojenje vseh notranjih in zunanjih okrasnih rastlin, ki jih gojimo ...

Pakiranje: 5l, 20l, 1l, 0,5l

Tekoče gnojilo za surfinije

Specialno tekoče gnojilo za gnojenje vseh vrst surfinij in njim sorodnih rastlin (petunije, milijon zvončkov ...

Pakiranje: 0,5l | 1l | 2l

Univerzalne gnojilne palčke

3 mesečno delovanje! Mineralno gnojilo v obliki palčk za zunanje in notranje cvetoče rastline in tiste, ...

Pakiranje: 30g

Deli