Nov.

2017

5 pomembnih vrtnih opravil v mesecu novembru

November je prvi jesenski mesec, ko se jesen počasi prevesi v zimo. Dnevi so vedno krajši, noči pa dolge in mrzle, zemlja počasi zmrzuje. Vrt zavije v zimski počitek do pomladi, ko nas ponovno pozdravijo topli dnevi. A preden se naš vrt odpravi na zimsko spanje, ga moramo na prezimovanje pripraviti. Kaj vse morate postoriti?

November je predvsem mesec zadnjega odpadanja listov. Drevje se počasi poslavlja od jesenskih barv, zamenjuje jih pogled na golo drevje. Vrt se pripravlja na zimski počitek, zato zaključujemo z zadnjimi jesenskimi opravili.

  1. Redno odstranjujte odpadlo listje. Listje lahko obleži na gredah ter pod drevesi in grmi, saj bo tam počasi razpadlo in obogatilo tla s humusom. Bodite pozorni le na listje na trati in v ribniku. Trave potrebujejo svetlobo, pod plastjo listja pa se lahko prične razvoj glivične bolezni, voda v ribniku pa bi se po nepotrebnem obogatila s hranilnimi snovmi. Več domiselnih nasvetov za uporabo odpadlega listja najdete tukaj.
  2. Posadite tulipane za naslednje leto. Pri sajenju teh cvetlic je izjemno pomembna kvaliteta tal. Lahka peščena tla lahko izboljšamo z dodatkom komposta ali organskim gnojilom ORGANO, glinasta tla pa posujemo s peskom. Pri sajenju se ravnajte po pravilu sajenja v skupinah. Najprej izkopljite sadilno jamo, vanjo pa položite čebulice. Bodite pozorni, da boste med posameznimi jamami pustili za dve višini čebulic prostora. Nato jamo previdno zapolnite.
  3. Pognojite vrtnice nato pa jih obrežite, da preprečite poškodbe zaradi vetra in snega. Vrtnice se obrezujejo v času mirovanja, vendar ne v obdobju zmrzali. Obrežemo jih šele takrat, ko odvržejo listje. V hladnih zimskih dneh bodo vaše vrtnice potrebovale zaščito. Najboljša zaščita sta slama ali praprot, če pa so vrtnice visoke, jih lahko le ovijemo.
  4. Posadite rastline za zimski okras. Odlična izbira so zimzelene grmovnice, ki svoje liste obdržijo tudi pozimi. Priporočamo vam, da se odločite za grmičke pušpana in tise. Čeprav jih zaradi elegantne oblike pogosto povezujemo z grajskimi vrtovi, se krasno podajo tudi na manjše vrtičke, kjer jih zaradi nevtralnega izgleda zlahka vključimo v različne stile zasaditev.
  5. Zasadite sadno drevje. Novembra sadimo sadno drevje, razen marelic in še nekaterih, ki jih je bolje saditi spomladi.
  6. Pokrijte trpežne zimske vrtnine. Če smo vrtne gredice pravočasno zaščitili z vrtno kopreno, bomo lahko kljub snegu in mrazu na vrtu pobirali vrtnine, med njimi brstični ohrovt, rdeči radič in motovilec.

Priporočeni izdelki

Biopost

Organsko gnojilo rastlinskega izvora. Kompost! 1 tona bioposta vsebuje toliko organske snovi in talnih mikro-organizmov, kot ...

Pakiranje: 25kg, 8kg

Dekorativno borovo lubje

Popolnoma naraven izdelek iz lubja borovcev. Uporabljamo ga za zastiranje okrasnih in zelenjavnih vrtov, gredic, ...

Pakiranje: 70l

Kokosol

Za gnojenje, izboljšanje strukture tal (vnos organske mase) in hkrati biološko oživljanje tal. ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Organo

Organsko-mineralno gnojilo ŽIVALSKEGA IZVORA v obliki pelet. Odlično nadomestilo za svež hlevski gnoj. Izboljša strukturo tal. ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Univerzalni biosubstrat

Za vzgojo in sajenje vseh vrst rastlin. Naravni substrat, izdelan iz kakovostne bele in črne šote,z ...

Pakiranje: 70l, 50l

Gnojilne tablete Start

Dolgo delujoče gnojilo za založno gnojenje ob sajenju trajnic (vrtnic, grmovnic, sadnih, trsnih in gozdnih ...

Pakiranje: Vedro 500 x 15 g

Deli