Jun.

2017
Jul.

2017
Avg.

2017

Boj proti boleznim in vrtnim škodljivcem na vrtu na naraven način

Čeprav lahko vrtnine vzgojimo tudi brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev, pa je pomembno, da pri tem poskrbimo za preventivo. Ko so rastline že v zelo slabem stanju in napadene od bolezni in škodljivcev, jim naravna sredstva ne bodo pomagala.

V začetnem in tudi nadaljnjem obdobju rasti je potrebno poskrbeti za krepitev rastlin. Ker rastline na začetku rastne dobe potrebujejo začetno energijo za rast, da razvijejo zdrave in močne korenine, jim je priporočljivo nuditi tudi oskrbo z aminokislinami in huminskimi kislinami. Aminokisline  vsebujejo dušik, ki je osnovna hrana za rastline in gradnik vseh celičnih struktur.  So naravni stimulatorji rasti, prehrana za rastline, povečajo njihovo  odpornost na stres (suša, moča, močan veter, visoke ali nizke temperature), pripomorejo k boljši obnovi rastlin po neurju oz. toči in povečajo sprejem hranil. Huminske kisline povečajo mikrobiološko aktivnost v tleh,  izboljšajo sposobnost tal za zadrževanje vlage in izboljšajo sprejem  hranil. Huminske kisline razstrupljajo tla na način, da tvorijo netopne komplekse s težkimi kovinami.

Toplo vreme in prisotnost padavin povzročijo tudi razvoj bolezni in prisotnost mnogih škodljivcev na vrtu. Proti tem nadlogam se lahko preventivno  borimo s povsem naravnimi sredstvi:

  • S pomočjo kopriv

Koprive so vir hrane za rastline, saj vsebujejo dušik, železo, kalcij, vitamine in minerale. Že naše babice so jih uporabljale kot naravno  gnojilo in kot naravno fitofarmacevtsko sredstvo, saj naj bi odganjale uši. Lahko si jih pripravimo sami, še bolj enostavno pa je nabaviti že pripravljeno gnojilo, ki ne vsebuje samo kopriv, ampak tudi kalcij in magnezij. Gnojilo je narejeno s  posebno tehnologijo TMA, katere rezultat so Nano delci, ki so tako majhni, da lahko brez težav prodrejo v pore lista. Dodatek mletih kopriv ščiti rastlino pred neugodnimi zunanjimi vplivi. Takšno gnojilo oziroma pripravek še posebej priporočamo na plodovkah (paradižnik, paprika, kumare)…ki potrebujejo za svojo rast veliko kalcija , hkrati pa jih napadajo listne uši.

  • S pomočjo česnovega izvlečka

Eden od zelo koristnih naravnih pripomočkov pri vzgoji rastlin je ČESNOV IZVLEČEK. Snov alicin v česnu vsebuje žveplo in ima izredno močan vonj, kar varuje rastline pred negativnimi zunanjimi vplivi. Rastline po uporabi postanejo vitalne, močne in odporne. Česnov izvleček vsebuje tudi pomembne elemente za rast rastlin: kalij, vitamin B1 in B6, vitamin K, niacin, vitamin C, selen ter še vrsto drugih koristnih snovi. Česnova aroma ima močan vonj in tako odganja insekte, vsebnost žvepla pa varuje tudi pred napadom bolezni.

Priporočeni izdelki

Česnov izvleček

Aroma, ki varuje rastline! Naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin. ...

Pakiranje: 500ml, 250ml

Agrostrun

Očisti zemljo! Gnojilo z večstranskim delovanjem! Za lep in zdrav pridelek brez poškodb. Za nemoteno rast. ...

Pakiranje: 1kg, 5kg

Rumene lepljive plošče

Naravi prijazno zatiranje škodljivih insektov v sadovnjakih (3–8 plošč), v vinogradih (na razdaljo 5–10 m), ...

Deli