Apr.

2017
Maj

2017
Jun.

2017
Jul.

2017

Bolezni in škodljivci okenskih in balkonskih rastlin

Okenske in balkonske rastline prav tako napadajo številne bolezni in škodljivci. Zato jih moramo redno opazovati, da jih pravočasno odkrijemo, preden povzročijo večjo škodo. Od bolezni je najbolj pogosta koreninska gniloba.

Bolezni in škodljivci okenskih in balkonskih rastlin so pogost pojav. Zato moramo rastline redno opazovati, da znake bolezni in škodljivcev pravočasno odkrijemo, preden povzročijo večjo škodo.

Najbolj pogosta je koreninska gniloba

Od bolezni je najbolj pogosta koreninska gniloba. To najbolj učinkovito preprečujemo tako, da rastline takoj po zasaditvi zalijemo s pripravkoma PREVICUR in OCTAVE. Zalivanje ponovimo ponovno po vrnitvi z dopusta, ker se takrat zopet rada pojavi gniloba.

Rja na fuksijah, nageljnih in pelargonijah

Na fuksijah, nageljnih in navadnih pokončnih pelargonijah se rada pojavi rja. Spoznamo jo po temno rjavih kupčkih, ki se pojavijo na spodnji strani listov. Napadene liste poberemo in sežgemo, rastline pa poškropimo s pripravkom TOPAS. Škropljenje moramo ponoviti po desetih dneh.

Pepelnasta plesen

Surfinije, dalije, gomoljne begonije, nageljne pa rada napade pepelasta plesen. Listi postanejo na zgornji strani plesnivi, rast in cvetenje pa se zaustavita. Napad je včasih tako močan, da cela rastlina izgleda kot bi bila posuta z belo moko. Tudi v tem primeru rastline poškropimo s pripravkom TOPAS, kateremu pa moramo dodati vlažilo SILWET L-77 ali vsaj malo tekočega detergenta, da se škropivo sploh lahko oprime plesnive obloge. Škropljenje je potrebno nekajkrat ponoviti.

Peronospora pri navadni vodenki

Navadna vodenka je bila dolgo časa zdrava. Sedaj pa se je razširila peronospora, ki jo lahko močno prizadene. Napad je lahko tako močan, da rastline propadejo. Čim opazimo na spodnji strani listov belkasto plesnivo prevleko, rastline nemudoma poškropimo s pripravkom TOPAS. Dodamo pa še AGROSTEMIN in tekoče listno gnojilo NUTRI-PHITE PK. Po nekaj škropljenjih si bodo rastline popolnoma opomogle.

Listne uši in pršice

Listne uši se spomladi lahko pojavijo na domala vseh rastlinah. Zelo pogost škodljivec, ki se pojavlja od konca poletja pa vse do zime, je tudi ščitkar. Tukaj so še razne sovke in grizlice, ki prav tako delajo škodo z objedanjem tako listov kot tudi cvetov. Vse te škodljivce uspešno zatremo, če jih poškropimo s pripravkom MOSPILAN 20 SG.

V hudi poletni vročini pa mnoge rastline lahko napadejo pršice. Le-te sesajo sok na spodnji strani listov, zaradi česar rastlina najprej vse manj cveti, nato se zaustavi tudi rast. Njeni listi so vse bolj bledi, izsesani. V takšnem primeru rastline poškropimo s pripravkom MILBEKNOCK.

Priporočeni izdelki

Agrostemin

Naravni bioregulator rasti sadnega drevja, vinske trte, poljedelskih kultur, vrtnin in okrasnih rastlin. ...

Pakiranje: 500g, 50g, 5g

Deli