Specialno gnojilo za krompir in druge gomoljnice

Posebej prilagojeno gnojilo za optimalno rast krompirja in drugih plodovk. Vsebuje osnovna hranila dušik, fosfor, kalij ter druga hranila, ki so nujno potrebna za dober razvoj krompirjevih gomoljev in gomoljev drugih gomoljnic.

Pakiranje

Sestava
NPK (MgO+SO3+B)   10-6-18 (3+33+0,1)

Primeren čas uporabe

J F M A M J J A S O N D
       

Namen

Specialno gnojilo za krompir in druge gomoljnice je posebej prilagojeno gnojilo za optimalno rast krompirja in drugih plodovk. Vsebuje osnovna hranila dušik, fosfor, kalij ter druga hranila, ki so nujno potrebna za dober razvoj krompirjevih gomoljev in gomoljev drugih gomoljnic. Visoka vsebnost kalija spodbuja ohranjanje krompirjevke ob koncu rasti in povečuje odpornost gomoljev na udarce. Kalij je v sulfatni obliki, kar preprečuje sivenje mesa gomoljev. Magnezij je potreben v mnogih encimskih procesih in je sestavni del klorofila. Gnojenje krompirja z žveplom vpliva pozitivno na lastnosti krompirja, kot so: vsebnost C-vitamina, beljakovin, boljša skladiščna obstojnost, poveča pa se tudi razmerje med gomolji in nadzemnih delov v korist gomoljev. Bor je hranilo, ki je nujno potrebno v prehrani gomoljnic. Vpliva na razvoj in delitev celic, na tvorbo škroba in hormonov.

Uporaba

Uporabimo pribl. 50–100 g gnojila na 1 m² površine (pribl. 5–10 kg na 100 m²), odvisno od založenost tal s hranili. Če so tla dobro založena s fosforjem in kalijem, uporabimo spodnji priporočeni odmerek (5 kg za 100 m²). Količino razdelimo na dva dela, polovico uporabimo ob sajenju, drugo polovico pa ob prvem okopavanju.

Polovico priporočenega odmerka uporabimo tik pred sajenjem krompirja, drugo polovico pa ob prvem okopavanju.

Pred sajenjem gnojilo enakomerno potrosimo po celotni površini. Ob okopavanju gnojilo potrosimo okoli krompirja, zrahljamo in zastremo z zemljo.