Jun.

2017

Junij je mesec visokega fižola

Slovenci imamo s sajenjem fižola kot kulture dolgo zgodovino, njegov delež kot vrtnine pa v Sloveniji predstavlja največjo površino. Sadimo ga zaradi široke palete možnosti uporabe v kulinariki ali pa za zniževanje holesterola, uravnavanje prebave ali tlaka.

Pravijo, da je fižol najboljše sejati v mesecu juniju. Takrat se zemlja namreč že ogreje na 10° do 15°C, kar je za to vrtnino popolna temperatura. Dobro bo uspeval v ilovnati zemlji, pognojeni s hlevskim gnojem ali s CVETAL GOLD, ki bo vaši zemlji dodal železo, magnezij in druge prepotrebne mikroelemente. Fižol za svojo rast potrebuje precej magnezija. Če pri njegovi rast opazimo, da so rastline rumenkaste barve, vrtnine okopamo ter okoli njih dodamo katerega izmed Cvetalovih tekočih gnojil.

Kako do uspešne rasti visokega fižola?

Visok fižol že v imenu skriva, da se bo vzpenjal v nebo. Prav zato moramo pred njegovim sejanjem najprej postaviti prekle, ki mu bodo služile za oporo. Zemljo okoli prekle najprej malce prekopljemo, naredimo tri jamice, nato pa v vsako jamico, ki smo ji poravnali dno, damo po tri ali štiri zrna.

Visok fižol hitro in bujno raste, zato ga lahko pognojimo z manjšo količino doma pripravljenega komposta ali pa uporabimo katero od organskih gnojil. Svetujemo vam, da omenjene vrtnine nikoli ne gnojite s hlevskim gnojem. Bodite pozorni, da boste v vročem poletju, ki je pred nami, fižol zalivali dvakrat tedensko. Zalijemo ga s toliko vode, da namočimo tla do globine četrt metra, s čimer dosežemo tudi najgloblje korenine visokega fižola. Pri zalivanju pazite, da čim manj omočite liste!

Bodite pozorni tudi na dobre in slabe sosede visokega fižola. Dobro se ujema s solato, kumarami, paradižnikom, blitvo in rdečo peso, njegovi slabi sosedi pa so vse čebulnice (por, česen, čebula, …) in paprika ter grah.

Pogosto se zgodi, da naše vrtnine napadejo škodljivci. Za nasvete, kako se tovrstni nadlogi izogniti, lahko preberete tukaj.

Priporočeni izdelki

Foliar

Univerzalno foliarno oz. listno gnojilo. Za gnojenje vseh vrst rastlin v vrtnarstvu, poljedelstvu, sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu ...

Pakiranje: 200ml, 20l, 1l, 5l

Guano

Bogat z organsko snovjo! Organsko-mineralno gnojilo iz iztrebkov morskih ptičev in drugih naravnih sestavin. ...

Pakiranje: 1kg, 1l

Vrtni Gardin

Za čvrsto in zdravo zelenjavo! Za založno gnojenje kultur, ki jih gojimo na vrtu. ...

Pakiranje: 1kg, 5kg

Deli