Avg.

2017

Kako poskrbeti za balkonsko cvetje v vročini?

Čeprav so v toplih poletnih mesecih naši balkoni najbolj bujni in barviti, pa prav teh dneh potrebujejo največ nege. Letošnje poletje je izjemno vroče, visoke temperature pa spremljajo tudi mnoge nevihte. Kako torej v takšnih vremenskih razmerah poskrbeti za zdravo in močno rast naših balkonskih cvetlic?

Zalivanje

Balkonske rastline na sončnih legah in vročih balkonih poleti pridno zalivamo, navadno enkrat ali celo dvakrat dnevno (priporočamo zalivanje zgodaj zjutraj in pozno zvečer). Rastline imajo v koritih na voljo majhno količino zemlje, ki se ob visokih temperaturah hitro izsuši, a tega marsikatera rastlina ne prenese. Za zalivanje uporabimo vodo, ki je ogreta na zunanjo temperaturo. Rastline zalijemo, ko se rastni substrat izsuši približno dva do tri centimetre pod površjem.

Veliko rastlin propade zaradi preobilnega zalivanja in namakanja, zato pazimo, da voda v koritih ne zastaja, saj lahko zelo hitro pride do koreninske gnilobe. Pri tem nam delo olajšajo korita z vodno rezervo, ki imajo dvojno dno, na dnu pa je zbiralnik za vodo, ki ga po potrebi odstranimo in vodo odlijemo.

Dognojevanje

Enkrat ali dvakrat tedensko vodi primešamo tudi kakovostno gnojilo za prehrano cvetočih rastlin, če pa so v koritih samo zelene listnate rastline, zalivamo s tekočim gnojilom UNIVERZAL. Obe gnojili sta obogateni z vitamini in mikrohranili.

Z tovrstnim dognojevanjem bodo rastline pravilno prehranjene, saj so oskrbovane z vsemi glavnimi in mikro hranili, dodatek organske snovi in vitaminov pa še dodatno pripomore k cvetenju v živahnih barvah, omogoča pravilen razvoj korenin ter izboljšuje njihovo odpornost na stres v obliki vročine in poletnih neurij.

Odstranjevanje odcvetelih cvetov 

Rastlinam je treba redno odstranjevati odcvetele cvetove, odstranjujemo pa tudi druge posušene in uvele dele rastlin. Na takšnih delih se namreč zelo hitro lahko pojavi kakšna glivična bolezen, ki se potem razširi na celotno rastlino.

Poletna neurja

V letošnjem poletju nas je presenetilo kar precej poletnih neurij, včasih tudi s točo. Prvi ukrep za varovanje rastlin v takšnih razmerah je prav gotovo čvrsto pritrjevanje korit, kar navadno naredimo že v mesecu maju. Če smo doma in nas preseneti neurje, poskušamo korita čim prej umakniti na varno ali pa si omislite zastirke, ki bodo varovale vaše cvetlice.

Priporočeni izdelki

Bio gnojilne palčke

Dolgotrajno delovanje. Gnojilne palčke iz naravnih sestavin za gnojenje vseh vrst rastlin. ...

Pakiranje: 27g

Dekorativno borovo lubje

Popolnoma naraven izdelek iz lubja borovcev. Uporabljamo ga za zastiranje okrasnih in zelenjavnih vrtov, gredic, ...

Pakiranje: 70l

Specialno gnojilo za vrtnice

Za optimalno rast, dober cvetni nastavek, bujno cvetenje in intenzivne barve! Specialno gnojilo je namenjeno gnojenju ...

Pakiranje: 1kg

Substrat za balkonske rože

Substrat za balkonske rože uporabljamo za sajenje vseh vrst okrasnih rastlin v loncih ali koritih. ...

Pakiranje: 40l, 70l

Substrat za orhideje

je specialni substrat, ki je posebej prilagojen za presajanje vseh vrst orhidej. ...

Pakiranje: 5l

Tekoče gnojilo univerzal

Je univerzalno tekoče gnojilo za gnojenje vseh notranjih in zunanjih okrasnih rastlin, ki jih gojimo ...

Pakiranje: 1l, 0,5l, 5l, 20l

Tekoče gnojilo za cvetoče rastline

Tekoče gnojilo za gnojenje vseh notranjih in zunanjih okrasnih cvetočih rastlin. Vsebuje optimalno razmerje hranil, ki ...

Pakiranje: 1l, 0,5l, 20l, 2l

Tekoče gnojilo za pelargonije

Specialno tekoče gnojilo za gnojenje vseh vrst pelargonij in njim sorodnih rastlin. Pelargonije bodo bogato cvetele, ...

Pakiranje: 0,5l | 1l | 2l

Tekoče gnojilo za surfinije

Specialno tekoče gnojilo za gnojenje vseh vrst surfinij in njim sorodnih rastlin (petunije, milijon zvončkov ...

Pakiranje: 0,5l | 1l | 2l

Univerzalni biosubstrat

Za vzgojo in sajenje vseh vrst rastlin. Naravni substrat, izdelan iz kakovostne bele in črne šote,z ...

Pakiranje: 70l, 50l

Deli