Jun.

2017
Jul.

2017

Naj bo skrbna nega orhidej poplačana s cvetenjem!

Poznamo več vrst teh cvetočih lepotic, med katerimi so najbolj razširjene: cimbidij, dendrobij (dišeča vrsta), pafiopedil (čeveljci) in faleonopsis (najbolj pogosto gojena vrsta). Orhideje niso zahtevne za vzgojo, poznati pa je potrebno njihove zahteve in se jim čim bolj prilagoditi.

Te čudovite in na oko prijazne rastline izvirajo iz tropskega gozda, kjer je rastišče toplo, vlažno ter ni izpostavljeno soncu, saj rastejo v polsenci tropskih dreves. Če jim bomo takšne pogoje ustvarili tudi doma, skoraj ni razloga, da ne bi uspevale. Zagotoviti jim je potrebno temperaturo med 20 in 25 ⁰C, zračna vlaga naj bo okoli 70 %, lega pa vzhodna ali zahodna, saj direktnega sonca ne prenesejo.

Rastni medij

Medij, v katerem rastejo, mora biti dovolj grob, zračen, hkrati pa mora zadrževati nekaj vlage. Korenine ne smejo stati v vodi, saj zelo hitro propadejo, zato je potrebno skrbeti za dobro odtekanje vode. Sami si rastni medij zelo težko pripravimo, zato je najbolje poseči po že pripravljenih substratih, ki so namenjeni prav za sajenje orhidej.

Gnojenje in zalivanje

Zalivamo jih z mlačno, mehko vodo. Najbolje je vodo naliti v lonec ter pustiti nekaj časa, da se morebitni apnenec v vodi usede, šele nato zalijemo z vodo brez usedline. Najbolj optimalno zalivanje je enkrat tedensko, pri tem moramo poskrbeti, da voda iz lončka spodaj  odteka. Gnojimo jih s specialnimi gnojili za orhideje, ki ne vsebujejo ureje.  Najbolj primerna oblika gnojilo je tekoče gnojilo, ki se raztopi v vodi, saj tako korenina ni v trajnem stiku z visoko koncentracijo gnojila, kar bi lahko pripeljalo do poškodb korenin. Gnojenje opravimo istočasno z zalivanjem vsakih 14 dni v času cvetenja, ko ne cvetijo, pa jih gnojimo vsake tri tedne.

Nega po cvetenju

Ob primerni oskrbi orhideje cvetijo več mesecev. Ko odcvetijo, se je potrebno posvetiti negi po cvetenju. Dve v praksi največkrat preizkušeni metodi  sta rez odcvetelega stebla na dolžino ene tretjine ali pa rez le posušenega dela cvetnega stebla. Rez na dolžino ene tretjine poganjka je rizična, saj to predstavlja šok za rastlino, lahko se posuši celo cvetno steblo. Pride lahko do okužbe stebla zaradi odprte rane.  V primeru, da se na rastlini del cvetnega stebla sam posuši,  sveže rane ni, saj odrežemo le posušen del cvetnega stebla, ostali del cvetnega stebla pa ohranimo nepoškodovanega.

Priporočeni izdelki

Foliar

Univerzalno foliarno oz. listno gnojilo. Za gnojenje vseh vrst rastlin v vrtnarstvu, poljedelstvu, sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu ...

Pakiranje: 20l, 1l, 5l, 200ml

Substrat za orhideje

je specialni substrat, ki je posebej prilagojen za presajanje vseh vrst orhidej. ...

Pakiranje: 5l

Deli