Mar.

2017

Obrezovanje sadnega drevja

Vsak sadjar z nestrpnostjo pričakuje konec zime. Zgodaj spomladi, pred pričetkom rasti, obrežemo jablane in hruške. V času obrezovanja imamo tudi idealno priliko, da si prav vsako drevo dobro ogledamo in ugotovimo njegovo zdravstveno stanje.

Vsak sadjar z nestrpnostjo pričakuje konec zime. Čaka ga namreč eno od najbolj zahtevnih vrtnih opravil, to je obrezovanje sadnega drevja. Sadno drevje obrežemo tako, da se veje med seboj ne križajo in da sončni žarki pridejo tako rekoč do vsakega lista in plodu. Vse debelejše veje je potrebno zaščititi po obrezovanju s cepilno smolo KAMBISAN. Drobne vejice pa se običajno same zarastejo.

Zgodaj spomladi, pred pričetkom rasti, obrežemo jablane in hruške. Koščičarje obrezujemo v glavnem po obiranju ali pa celo med samim obiranjem. Seveda moramo spomladi očistiti vse poškodovane veje in poganjke.

Bodite pozorni na zdravstveno stanje svojih dreves

V času obrezovanja imamo tudi idealno priliko, da si prav vsako drevo dobro ogledamo in ugotovimo njegovo zdravstveno stanje. Če je deblo polno mahov in lišajev, ga je potrebno očistiti, ker se med mahom in pod lišaji lahko izvrstno skrivajo škodljivci.

Če opazimo na poganjkih kakšne drobne bleščeče črne točke, so to jajčeca jablanove uši. Že zelo zgodaj lahko odkrijemo na brstih hruševo bolšico, jablanovega cvetožerja in še mnoge druge škodljivce. V primeru, da smo opazili jajčeca listnih uši, kaparja pršice, je priporočljivo takoj po obrezovanju drevesa poškropiti s pripravkom FRUTAPON 7E. To je oljni pripravek, ki prekrije jajčeca škodljivcev, da se le-ta zadušijo in iz njih se ne izležejo ličinke.

Deli