Mar.

2017

Obrezovanje vrtnic

Obrezovanje je eno od najpomembnejših opravil vsakega gojitelja vrtnic. Od tega je odvisna rast, cvetenje in nenazadnje celo življenjska doba.

Obrezovanje vrtnic je eno od najpomembnejših opravil vsakega gojitelja. Od tega je odvisna rast, cvetenje in nenazadnje celo življenjska doba.

Vrtnice v večini primerov obrezujemo zgodaj spomladi, tik pred pričetkom vegetacije. Izjema so le vrtnice vzpenjalke, katere obrežemo šele poleti, po prvem cvetenju. Spomladi pa jih samo očistimo od zime poškodovanih poganjkov.

Novi pristopi k obrezovanju vrtnic

V stari literaturi naletimo na nasvete, da vrtnicam pustimo le tri do pet očes na poganjku. Danes se tega pravila ne držimo več. Vrtnice obrezujemo glede na njihovo bujno rast. Slabše ko rastejo, bolj jih obrežemo in bujnejše kot so, manj jih obrežemo. Z obrezovanjem namreč vzpodbudimo njihovo rast.

Vzpenjalke obrežemo po cvetenju, ko jih tudi pomladimo. Takrat izrežemo vse poganjke, ki so starejši od treh let, nekaj centimetrov nad zemljo. Rastlina že do jeseni požene dva ali tri nove poganjke, ki do jeseni že zacvetijo. Naslednje leto se pojavi cvetni nastavek izza vsakega lista. Po treh letih so cvetovi sicer še vedno zelo številčni, vendar majhni. Zato sledi po cvetenju obrezovanje oziroma pomlajevanje.

Deli