Mar.

2017
Apr.

2017
Maj

2017
Jun.

2017
Avg.

2017
Sep.

2017

Obrezovanje žive meje

Živo mejo moramo redno obrezovati, za kar uporabljamo posebne ročne ali motorne škarje. Pri obrezovanju pa pazimo, da je meja pri tleh za pet cm širša, kot na vrhu.

Živo mejo moramo redno obrezovati, za kar uporabljamo posebne ročne ali motorne škarje. Pri obrezovanju pa pazimo, da je meja pri tleh za pet cm širša, kot na vrhu. Tako je cela stran boljše osvetljena, kar ima vpliv na izgled meje. Na ta način preprečimo golitev meje pri tleh, do katere prihaja zaradi slabe osvetlitve.

Kako in kdaj obrezati živo mejo

Živo mejo moramo obrezati dvakrat letno, če hočemo, da bo lepa. Prvič jo obrežemo po prvi vegetaciji, to je spomladi, drugič pa malo pred koncem druge vegetacije, to je v mesecu avgustu.

Zelo pomembno je pravočasno obrezovanje žive meje. Marsikateri ljubitelj naredi napako, ki je ne more več popraviti. Le-ta pa je, da najprej pusti mejo rasti do višine, kakršno želi imeti. Nato pa prične z rezanjem. V takšnih primerih so rastline v vrhu lepo razvite, spodnje veje pa so ogolele. In takšne pri tleh ogolele meje skoraj ne moremo več popraviti, da bi bila lepa, ne da bi jo morali močno prikrajšati.

Deli