Jul.

2017

Odstranjevanje odcvetelih cvetov vrtnice

Pri vzgoji vrtnic je zelo pomembno tudi redno odstranjevanje odcvetelih cvetov. Te odstranjujemo iz dveh razlogov. Če odcvetelih cvetov ne odstranimo, se lahko na odmrlih cvetnih listih v vlažnem vremenu pojavi tako imenovana siva plesen.

Pri vzgoji vrtnic je zelo pomembno tudi redno odstranjevanje odcvetelih cvetov. Te odstranjujemo iz dveh razlogov. Če odcvetelih cvetov ne odstranimo, se lahko na odmrlih cvetnih listih v vlažnem vremenu pojavi tako imenovana siva plesen. To pa je v vlažnih letih zelo nevarna bolezen, ki se najprej pojavi kot saprofit, le na odmrlih rastlinskih delih, nato pa kot parazit napade tudi zdrave popke in cvetove.

Odstranjevanje odcvetelih cvetov za boljše cvetenje vrtnice

Drugi razlog za odstranjevanje pa je, da tako preprečimo, da bi rastlina delala seme. Iz semena namreč ne moremo vzgojiti žlahtne vrtnice, temveč v večini primerov le šipek. Rastlina pa za to porabi veliko hrane, zaradi česar slabo cveti. To pomeni, da z odstranjevanjem odcvetelih cvetov pospešujemo tvorbo novega cvetnega nastavka in obenem preprečujemo pojav nevarne bolezni.

Deli