Nov.

2017

Oskrba sobnih rastlin v novembru

Mesec november je tukaj, z njim pa je narava našemu zelenjavnemu in okrasnemu vrtičku prinesla zaslužen počitek. Čeprav naše gredice počivajo, pa to ne velja za okrasne in neokrasne rastline, ki jih imamo v stanovanju. Kako se lotiti oskrbe notranjih rastlin, da bodo kar najbolje prezimile?

Skrb za zahtevnejše rastline

Rastlinam v stanovanjih je zaradi kurjave sicer toplo, vendar pa je zaradi vedno krajšega dne in  zmanjšanja sončne svetlobe opaziti, da je njihova rast precej upočasnjena. Vaše sobne rastline bodo najbolje uspevale, če jih postavite v za to namenjen kotiček, nanje pa usmerite posebne žarnice za rastline, ki ustvarjajo sončni spekter, podoben sončni svetlobi.  V primeru, da se za takšne žarnice ne odločite pa je zaradi pomanjkanja svetlobe najbolje, da ne cvetoče rastline preselite v neogrevano sobo ali v zaprto teraso (zimski vrt), kjer jim boste namenili zimski počitek. Idealna temperatura prostora za prezimovanje je okrog 12 stopinj Celzija.

 

Skrb za nezahtevne rastline

Mnogi vrtičkarji se v zaradi njihove nezahtevnosti odločajo za kaktuse. Gre za izjemno priljubljene sobne in zunanje rastline predvsem med tistimi, ki za vzgojo rastlin nimajo veliko časa. A kljub temu morate predvsem v hladnejših mesecih kaktusom nameniti nekaj pozornosti, da bodo lahko uspešno prezimili in vas navduševali tudi prihodnje leto. Kaktusi za uspešno rast potrebujejo svetlo rastišče, vendar ne neposredne sončne pripeke. Najprimernejša so vzhodna in zahodna okna, neogrevane spalnice ali pa svetle kleti. Pozimi naj bodo na hladnem, a naj temperatura prostora ne pade pod 12 stopinj. Če nimate možnosti, da bi imeli rastline na hladnem, poskušajte znižati vsaj nočno temperaturo.

Kako poskrbeti za kakteje v jesenskih mesecih si lahko preberete tudi tukaj.

 

Zalivanje

Ker rastline ne rastejo tako intenzivno, potrebujejo manj vode in snovi za rast. Lončnice v toplem prostoru zalivajte redno in jih tudi pršite z vodo, tiste, ki so v hladnejšem prostoru, pa zares prepustite počitku in jih zalivajte zelo skopo.

 

Kalčki – vir vitaminov

Vsekakor pa ločnice niso edine rastline, ki nam lahko v stanovanju popestrijo hladne zimske dni. Mnogo vrtičkarjev si čez zimo sveže vitamine pridela tudi v stanovanju z gojenjem kalčkov – v že pripravljenih posodah ali kalilnikih. Njihova vzgoja je preprosta: v kalilnik natresete semena kalčkov, nato pa jih dnevno in pogosto zalivate.

Priporočeni izdelki

Česnov izvleček

Aroma, ki varuje rastline! Naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin. ...

Pakiranje: 250ml, 500ml

Bio gnojilne palčke

Dolgotrajno delovanje. Gnojilne palčke iz naravnih sestavin za gnojenje vseh vrst rastlin. ...

Pakiranje: 27g

Substrat za kakteje

Za sajenje kaktej in drugih sočnic. ...

Pakiranje: 5l

Substrat za orhideje

je specialni substrat, ki je posebej prilagojen za presajanje vseh vrst orhidej. ...

Pakiranje: 5l

Tekoče gnojilo za cvetoče rastline

Tekoče gnojilo za gnojenje vseh notranjih in zunanjih okrasnih cvetočih rastlin. Vsebuje optimalno razmerje hranil, ki ...

Pakiranje: 0,5l, 20l, 2l, 1l

Tekoče gnojilo za kaktuse

Specialno tekoče gnojilo za gnojenje vseh vrst kaktusov in njim sorodnih rastlin z uravnoteženim razmerjem ...

Pakiranje: 0,5l

Deli