Jun.

2017
Jul.

2017

Osvojite umetnost presajanja za bujno in uspešno rast

Junij je še zadnji mesec zgodnjega poletja in hkrati čas, ko se narava okiti z bujnim cvetjem in se naši vrtovi kopajo v barvah. Na vrt nas vztrajno vabi toplo sonce, ki nam vrtna opravila olajša, toplo vreme pa nam že dopušča, da na vrtu tudi malce posedimo in se naužijemo omamnega vonja pomladi. A čeprav narava cveti in buhti, vrt kar kliče po naši pozornosti. Prišel je namreč čas, ko med trajnicami in enoletnicami pričnemo odstranjevati plevel ter jih presajati.

Dva razloga za presajanje rastlin

V kolikor smo rastline posadili ob času, ki je po setvenem koledarju za njih določen, so nekatere izmed njih že v fazi bujnega cvetenja. A vendar moramo vzeti v zakup, da rastline v času rasti iz zemlje črpajo hranilne snovi, ki se sčasoma izčrpajo, zemlja pa izgubi svojo hranilno vrednost. Nekatere rastline, ki smo jih v začetku pomladi posadili v lonček, so lonček do meseca junija tudi prerasle ter nujno potrebujejo več življenjskega prostora za uspešno in bujno rast. Posledica premajhnega življenjskega prostora je tako slabša rast, med drugim pa voda prehitro odteče skozi lonec.

Presajamo lahko sobne rastline ali rastline iz visoke grede

Eno in dvoletnice nam lahko uspevajo vse leto, če jih med hladnejšimi meseci sadimo v topli gredi ali pa jih imamo varno spravljene v rastlinjaku. Paziti moramo, da bomo rastline v pripravljeno zemljo na vrtu presajali po dežju, ko je zemlja primerno navlažena. Če gre za sušen mesec, moramo cvetlice sproti tudi zalivati, da nam ne odmrejo, v kolikor pa presajamo zgodaj cvetoče grmovnice (na primer forsitija), pa jih moramo po cvetenju tudi obrezati – priporočena dolžina obrezovanja je 1/3 dolžine veje. V primeru obrezovanja grmovnic, katerih predstavnik je na primer rododendron, odrežemo le ovenele cvetove.
Pri presajanju večine sobnih rastlin moramo biti pozorni, da jih presajamo le enkrat letno. Priporočeno je presajanje v pričetku pomladi, ko se vsa narava šele prebuja, obdobje mirovanja pa je že mimo. Paziti moramo tudi, da jih ne presajamo med obdobjem cvetenja, saj bomo tako porušili njihov naravni cikel.

Cvetal svetuje!

Proti boleznim pričnite po presajanju rastline krepiti z izvlečkom njivske preslice, ki dviguje odpornost na plesni in česnovim izvlečkom, ki odganja uši in druge škodljivce. Njivska preslica je v stari ljudski medicini znana kot sestavina pripravkov in čajev za krepitev ledvic in mehurja, že dolgo pa je znana tudi kot sredstvo za proti glivično delovanje na domačem vrtu.

Če je dobro za nas, zakaj ne bi najboljšega privoščili tudi našim rastlinam?

Priporočeni izdelki

Izvleček njivske preslice

Utrjuje celične stene rastlin! Naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin. ...

Pakiranje: 500ml, 250ml

Nutricote

6 mesečno delovanje zmanjša potrebe po pogostem gnojenju! Dodatek k substratom pri sajenju rastlin ali kot ...

Pakiranje: 250g, 1kg

Substrat za balkonske rože

Substrat za balkonske rože uporabljamo za sajenje vseh vrst okrasnih rastlin v loncih ali koritih. ...

Pakiranje: 40l, 70l

Agrostemin

Naravni bioregulator rasti sadnega drevja, vinske trte, poljedelskih kultur, vrtnin in okrasnih rastlin. ...

Pakiranje: 50g, 5g, 500g

Deli