Jul.

2017

Še zadnje obrezovanje žive meje

Mesec julij je prvi pravi poletni mesec in hkrati čas, ko še zadnjič obrežemo živo mejo. Ta košata zelena lepotica je odličen dodatek k izgledu okolice vaše hiše, hkrati pa ščiti vašo zasebnost in pomaga pri zastiranju pogleda mimoidočih na ulici. Kljub temu, da gre za grmičasto rastlinje, pa moramo za zdravo rast žive meje poskrbeti za pravilno skrb in negovanje le-te.

Kdaj in zakaj obrezati živo mejo?

Živa meja je sestavni del ne samo okrasnega, temveč celotnega vrta. Loči nas od sosedov, predvsem pa od ceste. Tako nas s svojim bujnim zelenjem varuje pred hrupom, prahom in ne zaželenimi pogledi okolice. V kolikor pa želimo na primer zelenjavni vrt ločiti od okrasnega, ga prav tako lahko razmejimo z živo mejo.

V mesecu juliju je živa meja praviloma v višku svoje rasti, zato jo še zadnjič obrežemo.  Največkrat vrtičkarji pri oskrbovanju žive meje napravijo napako in jo pustijo preveč razrasti. Idealna podoba žive meje je razvejana do tal, kar pa lahko dosežemo le z obrezovanjem kmalu po sajenju.

Na kaj moram paziti pri obrezovanju?

Bodite pozorni, da boste stranice žive meje porezali simetrično. Zgornje veje in dele žive meje ne smemo porezati širše, kot so porezani spodnji deli. Široki vrhnji deli zasenčijo spodnje dele krošnje, kar nato povzroča odmiranje spodnjih vej in vodi v luknjasto živo mejo. Vrh žive meje je lahko ploščat ali zaobljen, pri čemer je ploščato obrezana živa meja lažja za oblikovanje, vendar deluje bolj togo. Svetujemo vam, da živo mejo obrezujete od zgoraj navzdol, saj boste tako lažje sledili liniji in jo enakomerno obrezali.

Več o varstvu žive meje pred boleznimi in škodljivci si lahko preberete tukaj.

Priporočeni izdelki

Česnov izvleček

Aroma, ki varuje rastline! Naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin. ...

Pakiranje: 500ml, 250ml

Agrosol

Organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet. Prej "Biosol MIX". ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Deli