Sep.

2017

Septembrska skrb za gredice

Izkoristite jesensko zemljo, polno hranljivih snovi. Gredice v mesecu septembru so lahko še vedno polne paradižnika in fižola, prazne gredice pa je priporočljivo posejati z mešanicami ali rastlinami za zeleno gnojenje.

Kaj lahko posejemo?

  • Špinača je ena izmed vrtnin, ki jo lahko posejemo ta mesec. Po setvi posevek zalivamo, pozorni pa bodite na spremenljivo vreme, saj lahko dež opravi delo namesto vas. Špinačo sejemo na stalno mesto in sicer v vsaj 2 centimetra globoke vrste, ki so od 20 do 25 centimetrov narazen. Špinača bolje uspeva na toplejših legah. Mlade liste si lahko pripravimo v solati, iz starejših pa skuhamo špinačo. Lahko obirate le listke ali pa odrežete kar celotno rastlino in sicer 2,5 centimetrov nad tlemi.

Cvetal svetuje: Priporočamo, da špinačo nabirate zjutraj, preden postane vroče, saj ima takrat najboljši okus.

  • Motovilec, eno izmed bolj priljubljenih vrst solate, lahko sejemo na površino, kjer so prej rasle druge vrtnine, ki pa v tem mesecu ne uspevajo več (npr. česen, čebula, krompir). Sejemo ga namreč v avgustu in septembru, a bodite pozorni, da ga ne sejete na površine, kjer je prej rastla solata. Seme kali od 8 do 14 dni. Motovilec raste tudi pri temperaturi 40°C in prezimi celo pri temperaturi do -15°C. Pridelek bomo lahko pobirali že jeseni, če pa bomo zanj primerno skrbeli, nas bo razveselil tudi prihodnjo pomlad.
  • Blitva je vrtnina, ki jo na naše vrtove in njive sejemo v septembru ter oktobru, pridelek pa pobiramo od konca oktobra pa vse do marca. Preko zime priporočamo, da posevek pokrijete s kopreno ali pa ga posadite v toplo gredo. Glavna setev blitve sicer poteka spomladi, nato pa lahko blitvo režemo skozi celo leto, in če so zime mile, lahko blitva na prostem tudi prezimi. Ko blitvo režemo, pustimo spodnjih 5 centimetrov nedotaknjenih. Prav tako pa bodite pozorni, da listi ne zrastejo preveč.

Na vrtičku še vedno pobiramo cvetačo, zelje, radič in endivijo. Fižol pobiramo do prve slane, ki se najverjetneje pojavi konec meseca septembra. Čim dlje pustite pozne vrtnine kot so pozno zelje, por, listni in brstični ohrovt.

Cvetal svetuje: Ste posadili veliko nizkega fižola, vendar je bila bera zaradi vročega poletja nekoliko manjša? Če ga boste porezali in obilno zalili, vam bo še enkrat rodil do konca tega meseca. Če pa se že odločite, da ga ne potrebujete več, pustite korenine fižola v zemlji, saj so polne mikrobnih gliv bogatih z dušikom.

Priporočeni izdelki

Česnov izvleček

Aroma, ki varuje rastline! Naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin. ...

Pakiranje: 500ml, 250ml

Agrosol

Organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet. Prej "Biosol MIX". ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Bio gnojilne palčke

Dolgotrajno delovanje. Gnojilne palčke iz naravnih sestavin za gnojenje vseh vrst rastlin. ...

Pakiranje: 27g

Biopost

Organsko gnojilo rastlinskega izvora. Kompost! 1 tona bioposta vsebuje toliko organske snovi in talnih mikro-organizmov, kot ...

Pakiranje: 25kg, 8kg

Jesensko gnojilo

Namenjeno založnemu  gnojenju kultur, ki jih sejemo ali sadimo v jesenskem času. Prav tako ga lahko ...

Pakiranje: 5kg

Kokosol

Za gnojenje, izboljšanje strukture tal (vnos organske mase) in hkrati biološko oživljanje tal. ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Magnezijev sulfat

Preprečuje sušenje pecljevine, prav tako listno bledico in sušenje iglavcev! Za preprečevanje ali zdravljenje fizioloških bolezni, ...

Pakiranje: 1kg, 5kg

Organo

Organsko-mineralno gnojilo ŽIVALSKEGA IZVORA v obliki pelet. Odlično nadomestilo za svež hlevski gnoj. Izboljša strukturo tal. ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Univerzalne gnojilne palčke

3 mesečno delovanje! Mineralno gnojilo v obliki palčk za zunanje in notranje cvetoče rastline in tiste, ...

Pakiranje: 30g

Agrostemin

Naravni bioregulator rasti sadnega drevja, vinske trte, poljedelskih kultur, vrtnin in okrasnih rastlin. ...

Pakiranje: 5g, 500g, 50g

Deli