Jul.

2017
Avg.

2017

Skrb za vrt v mesecu avgustu

Vrtnarji, ki že od pomladi pridno skrbijo za vrt, imajo v tem vročem poletnem mesecu obilico dela. Vrt nam namreč v mesecu avgustu ponuja bogate nagrade za pridno vrtnarjenje, obrezovanje in zalivanje. Kaj vse nas ta mesec čaka na vrtu?

Zelenjavni vrt

V polnem teku je pobiranje korenja, zgodnjega fižola in solate, pobiramo pa tudi grah in zgodnji krompir. Predvsem grah in krompir za seboj pustita zrahljano zemljo, polno odličnih hranilnih snovi, ki je idealna za sajenje jesenskih vrst vrtnin. V tem mesecu lahko pričakujemo tudi dozorevanje paradižnika. Da nam bodo plodovi normalno in lepo dozoreli, nikar ne pozabite odstraniti vrha visokega paradižnika. Pobiramo tudi jajčevce, pa­pri­ko, bob, fižol, cve­tačo in česen ter čebulo, posejemo pa listni ohrovt in kolerabo.

 

Zeliščni vrt

V do­pol­dan­skem času na­bere­mo zelišča, kot so: ori­ga­no, ma­ja­ron, luštrek, ti­mi­jan, po­pro­va meta, me­li­sa, šetraj, pe­lin in ožepek. V drugi polovici avgusta presadimo radič in endivijo v  pripravljene tunele, kjer bo solata lahko prezimila. Na prosto pa pričnemo sejati motovilec in špinačo, ki nam bosta služila za zimsko solato.
Priporočamo vam, da tudi rukoli za  setev namenite vsaj eno gredico, saj velja za nezahtevno vrtnino, ki lepo popestri zelenjavni vrt.

 

Sadni vrt

Na sadnem vrtu moramo v mesecu avgustu, ko so še vedno visoke poletne temperatura in sušna obdobja, rastlinam z zalivanjem oz. namakanje pomagati, da imajo zadostno količino vode. S tem lahko preprečimo večjo škodo na sadežih ter samih koreninah dreves in grmov. Ponovno lahko sadimo jagode, odvečne poganjke jagod pa izrezujemo, medtem ko veje upognemo.

Počasi tudi že pripravljamo shrambo ozimnico sadja. Obiramo lahko slastne maline, slive, ribez in kosmulje, na sadnih drevesih pa na nas čakajo zgodnje vrste jabolk, breskve in hruške. Po­let­no sad­je ni pre­več ob­stoj­no, vam svetujemo, da plo­do­ve, ki jih ne mo­rete po­ra­bi­ti, pre­de­la­te v so­ko­ve, mar­me­la­de, kom­po­te ali pa jih upo­ra­bi­te v slaščicah. Sad­no drev­je spro­ti pre­gle­du­je­mo ter po po­tre­bi za­ti­ra­mo bo­lez­ni in ško­dljiv­ce. Kako rastline zaščititi pred nepovabljenimi škodljivci, si preberite tukaj.

Nikar ne pozabite, da v mesecu avgustu pomlajujemo stara drevesa. V tem času obre­zu­je­mo koščičarje (češnje, bresk­ve, nek­ta­ri­ne), a šele obi­ra­nju plo­dov. Konec meseca lahko že pričnemo z cepljenjem. Paziti je potrebno, da se ne cepi v sončnem in vetrovnem vremenu.

Priporočeni izdelki

Agrosol

Organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet. Prej "Biosol MIX". ...

Pakiranje: 5kg, 25kg

Aktivin

Aminokisline in huminske kisline! Naravno sredstvo za krepitev vseh gojenih rastlin na osnovi aminokislin in huminskih ...

Pakiranje: 1l, 250ml

Guano

Bogat z organsko snovjo! Organsko-mineralno gnojilo iz iztrebkov morskih ptičev in drugih naravnih sestavin. ...

Pakiranje: 1l, 1kg

Kokosol

Za gnojenje, izboljšanje strukture tal (vnos organske mase) in hkrati biološko oživljanje tal. ...

Pakiranje: 5kg, 25kg

Vrtni Gardin

Za čvrsto in zdravo zelenjavo! Za založno gnojenje kultur, ki jih gojimo na vrtu. ...

Pakiranje: 5kg, 1kg

Deli