Jul.

2017
Avg.

2017
Sep.

2017

Skrb za vrt v poletnih mesecih

Mesec julij praviloma najbolj vroč mesec v poletju, hkrati pa je čas, ko naše vrtnine najbolj uspevajo. Takrat smo vrtnarji nagrajeni za svoje celoletno delo, saj je sezona pobiranja pridelanih vrtnin v polnem razmahu. Nikar pa ne pozabite, da je tudi v času pobiranja pridelka pomembno za vrt skrbeti in ga negovati še naprej!

Skrbno zalivanje

Mesec julij je vroč mesec, zato nikar ne pozabite najpomembnejšega opravila – zalivanja. V tem času je zelo pomembno redno namakanje posajenih vrtnin in cvetlic, najbolje pa je, da čas zalivanja predvidimo v večernih urah, ko vročina popusti. Če so dnevi vroči ter ocenjujete, da je vaš vrt deležen premočnih sončnih žarkov, lahko čezenj postavite zastirko, ki bo vašim vrtninam pričarala senco.

Skrb za zelenjavni vrt

Bodite pozorni, da pobirate vse vrtnine, ki dozorevajo v tem času. Med njimi so kumare, fižol in paradižnik, če pa imate posajeno tudi sladko koruzo, jo v tem času le okopljete in pognojite. Konec meseca julija je hkrati čas za sajenje in sejanje jesenskih pridelkov, kot so cvetača, pozne vrste solat, koleraba, ohrovt, por in zelje. Do sredine meseca lahko posadite tudi nizek fižol, ki vas bo z uspevanjem razveselil meseca septembra.

Skrb za okrasni vrt

V mesecu juliju je okrasni vrt prava zakladnica barv in cvetov. Poskrbite, da boste odmrle cvetove redno odstranjevali, s čimer podaljšate cvetenje same cvetlice. Vrtnice v začetku meseca pognojimo, odcvetele cvetove pa odrežemo 2 centimetra pod cvetom. Po potrebi jih poškropimo proti insektom in boleznim. Če imate na vašem, okrasnem vrtu tudi mlade grme, je julij odličen čas za obrezovanje njihovih poganjkov. Skrajšamo jih vsaj za tretjino, starejšim okrasnim grmom pa porežemo poškodovane veje. Zelenico kosite malce na dolgo, idealna družina za to vroče in pripekajoče vreme je 5 centimetrov.

Skrb za zeliščni vrt

V zgodnjih jutranjih urah, ko pade jutranja rosa ter sonce še ne pripeka, lahko naberemo semena zelišč, ki v tem mesecu semenijo. Med njimi so kumina, janež in koriander, paziti pa moramo, da naberemo vejice s semeni ter jih pravilno povežemo v šopke in pripravimo za sušenje. Da vam semena med sušenjem ne bodo izpadala, lahko okoli šopkov zavežete tanke bombažne krpice, ki bodo delovale kot lovilci semen.
Rastoča zelišča lahko v mesecu juliju dodatno pognojimo in obrežemo tista zelišča, ki se preveč razraščajo. Če imamo v zeliščnem vrtu zasajeno tudi rabarbaro, jo v sredini meseca pognojimo s kompostom in prenehamo z njenim obrezovanjem.

Ne pozabite, da vas lahki tudi v poletnih mesecih presenetijo polži.  Nasvete in metode, kako te škodljivce iz vrta pregnati smo za vas zbrali tukaj!

Priporočeni izdelki

Agrosol

Organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet. Prej "Biosol MIX". ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Guano

Bogat z organsko snovjo! Organsko-mineralno gnojilo iz iztrebkov morskih ptičev in drugih naravnih sestavin. ...

Pakiranje: 1kg, 1l

Kokosol

Za gnojenje, izboljšanje strukture tal (vnos organske mase) in hkrati biološko oživljanje tal. ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Specialno gnojilo za trato

Za intenzivno zeleno barvo trate! Dolgotrajno sproščanje dušika. Za pravilno prehranjevanje vseh vrst negovanih trav. ...

Pakiranje: 1kg, 5kg

Specialno gnojilo za vrtnice

Za optimalno rast, dober cvetni nastavek, bujno cvetenje in intenzivne barve! Specialno gnojilo je namenjeno gnojenju ...

Pakiranje: 1kg

Substrat za paradižnik in druge vrtnine

7 komponentni substrat za vzgojo ukoreninjenih rastlin paradižnika in drugih vrtnin. ...

Pakiranje: 50l

Substrat za setev in pikiranje ter zelišča

Za setev in pikiranje zelenjave in okrasnih rastlin. ...

Pakiranje: 50l, 20l

Deli