Apr.

2017
Maj

2017
Jun.

2017
Jul.

2017
Avg.

2017

Škropljenje pred cvetenjem v sadovnjaku

Koščičasto sadje, kot so breskve, marelice, češplje, slive, češnje in višnje poškropimo v času, ko se cvetni popki toliko odpro, da se pokaže cvetna barva. Jablane prav tako poškropimo pred cvetenjem, da preprečimo pojav škrlupa in jablanove rje.

Škropljenje koščičastega sadja

Koščičasto sadje, kot so breskve, marelice, češplje, slive, češnje in višnje poškropimo v času, ko se cvetni popki toliko odpro, da se pokaže cvetna barva. Za škropljenje uporabimo pripravek OCTAVE. Škropljenje še enkrat ponovimo v času cvetenja, ko je polovico cvetnih lističev že odpadlo. Škropljenje pa moramo opraviti pozno zvečer, da ne motimo čebel pri opraševanju. Pripravek ob pravilni uporabi ni strupen za čebele.

Škropljenje jablan in hrušk

Jablane prav tako poškropimo pred cvetenjem s pripravkom TOPAS, da preprečimo pojav škrlupa in jablanove rje.

Hruške običajno poženejo liste šele po cvetenju, zato pa jih škropimo takoj po cvetenju s pripravkom TOPAS, da preprečimo HRUŠEV ŠKRLUP in HRUŠEVO RJO. Škropljenje je potrebno ponoviti trikrat v deset dnevnih presledkih.

V kolikor opazimo na drevju listne uši ali druge škodljivce, je potrebno škropiti s pripravkom MOSPILAN 20 SG. Škropljenje je potrebno opraviti pred ali po cvetenju. V času cvetenja pa ne smemo škropiti z MOSPILANOM 20 SG.

V mesecu juniju in juliju se pojavlja v vseh naših sadovnjakih jabolčni zavijač, ki povzroča črvivost jabolk, hrušk in orehov. Zato v začetku junija in začetku julija jablane, hruške ter orehe poškropimo s pripravkom MOSPILAN 20 SG, da naše sadje ne bo črvivo.

Zaščita pred pršicami

Poleti, ko je huda vročina in malo padavin, so našemu drevju lahko nevarne pršice. Le-te se v sušnih in vročih razmerah hitro prerazmnožijo. Ker se hranijo z rastlinskim sokom, listi postanejo sivkasti, včasih bakreno nadahnjeni. Ker je listje lahko močno prizadeto, so posredno prizadeti tudi plodovi, ki se ne razvijajo in ostajajo drobni. Da bi pravočasno preprečili škodo, ki jo povzročajo pršice, je potrebno redno pregledovanje listja. Ob prvem pojavu pršic drevje poškropimo s pripravkom ORTUS, MILBEKNOCK ali ENVIDOR.

Deli