Apr.

2017
Maj

2017
Jun.

2017
Jul.

2017
Avg.

2017
Sep.

2017

Varstvo iglavcev pred boleznimi in škodljivci

Večina iglavcev je v vrtovih dokaj zdravih. Seveda pa so tudi izjeme. Tako bo smrdljivi in kitajski brin napaden od rje, ker je vmesni gostitelj hruševe rje. Navadni brin je vmesni gostitelj jablanove rje. Zeleni bor s petimi iglicami pa je vmesni gostitelj ribezove rje. Ostali iglavci so dokaj zdravi.

Večina iglavcev je v vrtovih dokaj zdravih in relativno varnih pred boleznimi in škodljivci. Seveda pa so tudi izjeme. Tako bo smrdljivi in kitajski brin napaden od rje, ker je vmesni gostitelj hruševe rje. Navadni brin je vmesni gostitelj jablanove rje. Zeleni bor s petimi iglicami pa je vmesni gostitelj ribezove rje. Ostali iglavci so dokaj zdravi.

Največjo nevarnost iglavcem predstavljajo druge rastline

Omenjeni vmesni gostitelji so zdravi, če ni v bližini rastlin, kot so: hruške, jablane in ribez. Sicer pa je mogoče tudi te bolezni držati v šahu. V jeseni in spomladi jih poškropimo s pripravkom KUPRO 190 SC. Napadene vejice izrežemo in sežgemo. V času, ko je velika nevarnost za okužbo, pa poškropimo hruške, kitajski in smrdljivi brin, jablane ter navadni brin in ribez ter zeleni bor. Če uporabimo pripravek TOPAS, bomo rastline obvarovali pred rjo. Tako ni nobenega razloga, da bi morali te rastline zaradi sadnega drevja odstraniti z vrta. Tudi, če jih odstranite, bo veter prinesel trose od sosedov.

Škodljivci na iglavcih

Iglavcem ne prizanesejo niti škodljivci. Zopet so tukaj listne uši, ki so posebej pogoste na smreki, kjer se pojavljajo na mladih poganjkih šiške, ki spominjajo na ananas. Te uši prezimijo na koreninah smreke in delajo škodo tako na smreki kot na navadnem macesnu. Zato moramo smreke poškropiti že zgodaj spomladi, to je meseca marca, z oljnim pripravkom FRUTAPON 7E (s primernim oljnim pripravkom). Nato pa v začetku aprila še z MOSPILAN-om. Macesen pa poškropimo prav tako s pripravkom MOSPILAN 20 SG, ob prvem pojavu uši.

Na boru se rad pojavi kapar. Zato tudi bor spomladi temeljito poškropimo s pripravkom FRUTAPON 7E (s primernim oljnim pripravkom), da kaparja zadušimo. Ob kasnejšem pojavu ponovimo škropljenje s pripravkom MOSPILAN 20 SG.

Včasih, v zelo toplih poletjih, iglavce lahko napadejo tudi pršice prelke. Le-ta je posebno pogosta na pritlikavi smreki, ki ji pogosto pravijo sladkorni stožec. Če pričnejo iglice rumeneti in v kratkem času rjaveti ter odpadati, je napadena od pršice. V tem primeru jo moramo nemudoma poškropiti s pripravkom MILBEKNOCK. Škropljenje po desetih dnevih ponovimo. Nato jo spomladi preventivno poškropimo s pripravkom FRUTAPON 7E (s primernim oljnim pripravkom), da uničimo zimska jajčeca, iz katerih bi se ponovno izlegle pršice.

Deli