Mar.

2017
Apr.

2017
Maj

2017
Jun.

2017

Varstvo sadnega drevja pred boleznimi in škodljivci

Star pregovor pravi, da eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Toda to velja le, če je to jabolko zdravo ter brez znakov bolezni in ni načeto od škodljivcev. Doma pridelano sadje bo mnogo bolj okusno, kot tisto iz trgovine, ker bo romalo iz drevesa v klet in iz kleti direktno na našo mizo.

Star pregovor pravi, da eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran. Toda to velja le za primer, da je to jabolko zdravo, brez znakov bolezni in poškodb od škodljivcev. Zato moramo poskrbeti, da bo naše sadje zdravo. Doma pridelano sadje bo mnogo bolj okusno, kot tisto iz trgovine, ker bo romalo iz drevesa v klet in iz kleti na našo mizo.

Več kontrole nad doma vzgojenim sadjem

V trgovskih centrih kupljeno sadje tja pogosto prihaja iz uvoza, kjer je bilo več dni na poti. Daljši prevoz bo v vsakem pogledu deloval negativno na plodove. Druga težava je, da ne vemo, kdaj in s čim je bilo škropljeno. V domačem okolju si lahko vsako škropljenje sproti zapišemo in tako ne bomo nikoli v dilemi, ali že lahko jemo ali moramo počakati še nekaj dni zaradi karence. Tretja težava pa je tudi dolgo hranjenje v hladilnicah. To plodove na prvi pogled ohrani lepe, o nekdanji kvaliteti lahko le sanjamo.

Deli