Mar.

2017
Apr.

2017
Maj

2017
Jun.

2017
Jul.

2017
Avg.

2017
Sep.

2017

Varstvo vrtnic pred boleznimi in škodljivci

Vrtnice so različno občutljive na bolezni. Napadajo pa jih tudi nekateri škodljivci, ki prav tako lahko naredijo veliko škode.

Vrtnice so različno občutljive na bolezni. Napadajo pa jih tudi nekateri škodljivci, ki prav tako lahko naredijo veliko škode. Zato si danes po več kot 5 000 letih, odkar se vzgajajo vrtnice v okrasne namene, ne moremo niti zamisliti, da jih ne bi bilo potrebno varovati pred boleznimi in škodljivci.

Kako obraniti vrtnice pred boleznimi in škodljivci

Najbolj uspešno jih varujemo, če jih obrežemo toliko, da niso pregoste. Nato pa zgodaj spomladi, ko jih obrežemo in pognojimo, še poškropimo s pripravkom KUPRO 190 SC (s primernim bakrenim pripravkom). Tako jih očistimo ostankov bolezni, kot sta črna in rdeča listna pegavost. Nato pa od treh listov dalje škropimo preventivno s pripravkom PIROX SET. Tako jih obvarujemo pred najpomembnejšimi boleznimi in škodljivci. Če pa iz kakršnega koli razloga pride do pojava pepelaste plesni ali črne listne pegavosti, takoj, ko bolezen opazimo, rastline poškropimo s pripravkom TOPAS. Škropljenje po osmih do desetih dnevih še enkrat ponovimo in nato nadaljujemo preventivna škropljenja s PIROX SET-om.

Deli