Jun.

2017
Jul.

2017

Vrtnica je kraljica na okrasnem vrtu

Vrtnica je ena izmed najlepših in najbolj tradicionalnih okrasnih rastlin, zato ne bi smela manjkati v nobenem vrtu. Tudi v našem domačem vrtu bo dobro uspevala, če ji bomo le posvetili dovolj nege in ljubezni.

Vrste vrtnic

Pred sajenjem  je potrebno razmisliti, kakšne vrtnice so nam všeč ter koliko imamo za to namenjenega prostora. Izbiramo lahko med čajevkami, grmastimi vrtnicami, plezalkami, pokrovnimi vrtnicami in cepljenimi vrtnicami. Prav vsaka vrtnica ima svoje zahteve.

Rastna podlaga

Pozorni moramo biti  tudi na rastišče, saj vrtnice najbolje rastejo v rahlo kislih tleh, najboljša je tista prst, ki zadržuje potrebno vlago in je tudi dobro odcedna. Če tla niso dobro prepustna, je potrebno narediti drenažo. Vrtnice lahko posadimo tudi na dvignjene grede, kjer dobro vrtno zemljo zmešamo s pripravljenim substratom. Na rastišču ne sme biti plevela, ki vrtnicam jemlje  svetlobo, vlago in hrano.

Prostor

Priporočamo, da jih sadite na lego, kjer imajo na razpolago vsaj 5-6 ur direktne sončne svetlobe dnevno, še posebej zjutraj. Na vetrovnih področjih jih je bolje saditi v nekoliko bolj zavetrno lego. Vrtnic tudi ne sadimo pod drevesa in grmovnice, kjer morajo tekmovati za svetlobo in hranila. Če jih sadimo preveč skupaj, si otežimo zastiranje, škropljenje in obrezovanje. V nasadu, ki ni zračen, se hitreje širijo tudi bolezni vrtnic, med katere uvrščamo pepelasto plesen in črno listno pegavost.

Sajenje

Sajenja se lotimo tako, da izkopljemo sadilno jamo, ki je globoka 40 cm in široka 50 cm. Dno jame zrahljamo. Pri postavitvi vrtnice v gredo naj bo cepljeno mesto 2 do 3 cm pod površino zemlje. Na dno sadilne jame dodamo organsko gnojilo iz fermentiranih grozdnih tropin, sadiko postavimo v jamo in se prepričamo, da je globina prava. Jamo napolnimo s prstjo, ki smo ji dodali šotni substrat. Na koncu zemljo okrog sadike rahlo potlačimo. Pazimo, da ne poškodujemo poganjkov. Na novo posajene vrtnice nato dobro zalijemo in prekrijemo s tanko plastjo zastirke, tako vzdržujemo primerno vlažnost in preprečujemo razraščanje plevela.

Gnojenje 

Vrtnice potrebujejo veliko hranilnih snovi in jih iz tal hitro izrabijo. Posebno v lahkih tleh dež hranilne snovi izpira. Da bi vrtnice lepo uspevale, jih moramo redno gnojiti s specialnimi gnojili. Vrtnice prvič gnojimo po spomladanski rezi in drugič med glavnim cvetenjem v poletnem času.

Priporočeni izdelki

Biopost

Organsko gnojilo rastlinskega izvora. Kompost! 1 tona bioposta vsebuje toliko organske snovi in talnih mikro-organizmov, kot ...

Pakiranje: 25kg, 8kg

Specialno gnojilo za vrtnice

Za optimalno rast, dober cvetni nastavek, bujno cvetenje in intenzivne barve! Specialno gnojilo je namenjeno gnojenju ...

Pakiranje: 1kg

Univerzalni biosubstrat

Za vzgojo in sajenje vseh vrst rastlin. Naravni substrat, izdelan iz kakovostne bele in črne šote,z ...

Pakiranje: 70l, 50l

Deli