Apr.

2017
Maj

2017
Jun.

2017
Jul.

2017
Avg.

2017
Sep.

2017

Za domača zelišča se vedno najde mesto

Pri kuhanju so zelišča nepogrešljiva, obroka pa skoraj ne gre pripraviti brez njih. Pozimi, ko so na pohodu prehladi, posežemo po njih zelo pogosto za pripravo čajev, poleti si pripravljamo iz zelišč osvežilne napitke.

Zelo dobrodošlo je, če imamo zelišča vedno pri roki. Za to ne potrebujemo velikega vrta, morda le kakšen košček le-tega. Če vrta nimamo na razpolago, jih posadimo v lonce na balkonu ali terasi, nekatera pa lahko celo leto gojimo tudi v notranji prostorih.

Kje izbrana zelišča najbolje uspevajo?

Najbolj primerna za gojenje v notranjih prostorih skozi vse leto sta drobnjak in limonska trava. V notranjih prostorih rastejo tudi druga zelišča, vendar je potrebno upoštevati, da zelišča, gojena v notranjih prostorih  potrebujejo več vlage in kar se da primerno osvetljeno  mesto. Majaron, origano, timijan in bazilika potrebujejo veliko svetlobe in neposredno sonce, medtem ko so lahko peteršilj, meta in drobnjak tudi na hladnejši legi z manj sonca. Še najbolje je, če imamo možnost imeti zelišča čez leto zunaj, pozimi pa jih premaknemo v notranje prostore.

Kako skrbeti za zelišča?

Ko sadimo zelišča v posode, je potrebno izbrati dovolj globoko posodo, ki naj v globino meri vsaj 20 cm, premer pa naj ima vsaj 15 cm. Prav tako nam bodo rastline hvaležne, če bomo na dnu napravili plitko drenažo iz kamenčkov ali pa razbijemo stare glinene lonce in koščke damo na dno lonca, v katerega bomo sadili. Posadimo jih  v substrat, ki je namenjen za njihovo gojenje. Gnojimo jih v 3 tedenskem razmiku, najbolje z organskimi tekočimi gnojili. Krepimo jih s česnovimi pripravki, da bodo bolj odporna na pojav bolezni in škodljivcev.

Katera zelišča zahtevajo posebno nego?

Kot vse druge rastline, imajo tudi zelišča svoje posebnosti pri vzgoji. Lovor  ne prenese temperatur pod  0° C , čeprav mu tudi pretoplo gojišče ne ustreza. Pozimi je najraje v hladnih in svetlih notranjih prostorih. Bazilika je zelo občutljiva na mraz, pogosto jo napade rdeči pajek. Če pajkov ni veliko, jih odstranimo z vodo, v nasprotnem primeru rastlino zavržemo. Baziliko je potrebno sproti vršičkati in uporabljati novo zrasle vršičke, da se lepo enakomerno obrašča.  Rožmarin pozimi prestavimo v notranjost, kjer bo temperatura okoli 10° C in čim bolj svetlo. Če ga bomo pustili zunaj, ga zaščitimo pred soncem. Če je dlje časa na soncu, predvsem na začetku pomladi, ko zemlja še zmrzuje, se lahko posuši. Žajbelj potrebuje velik lonec, saj se hitro razrašča. Koriander je potrebno  redno zalivati, sicer se lahko predčasno razcveti.  Limonina trava  raste na zelo sončnem in toplem mestu, zato jo je potrebno obvarovati pred mrazom. Je velika porabnica gnojil.

Deli