Jun.

2017
Jul.

2017

Zasadimo domač krompir za srečno družino

Svež krompir iz domačega vrta je še posebej dober, če je plod naših rok. Tako tudi vrtičkarji z majhnim vrtom v mesecu maju ali juniju posadijo nekaj gomoljev, posebej zato, da jih v zgodnjem poletju razveseli mlad krompir, ki je zelo okusen, a v trgovini izjemno drag.

Kako saditi krompir?

Najbolje je, da si zemljo za krompir pripravite že v jesenskih mesecih. Takrat jo dobro pognojimo z rahlo preperelim hlevskim gnojem ali z organskim mineralnim gnojilom, da se zemlja pripravi in »prespi« zimo. Pomembno je, da pred sajenjem preverimo njeno temperaturo – idealna temperatura za zemljo mora biti najmanj  8 °C, saj pri nizki temperaturi zemlje najbolj rodovitna in odporna krompirjeva očesa odmrejo, pridelek pa nato požene zgolj iz manj rodnih očes.

Koliko krompirjev lahko posadim, da bodo sadike rasle uspešno?

Če smo neučakani v želji po svežem domačem krompirju, je najbolje, da ga prve tri do štiri tedne kalimo v plitvih zabojčkih v nekoliko toplejšem in svetlem prostoru.  Ko so posajeni kaliči visoki vsaj 2 centimetra, lahko posadimo krompir v pripravljeno zemljo. Paziti moramo, da gomoljev ne posadimo preveč na gosto. Najbolje je, da je razdalja med posameznimi vrstami od 60 do 70 centimetrov, vsaka sadika pa naj bo posajena vsaj 15 centimetrov globoko. Če imate na voljo manjšo gredico in si takšne razdalje med vrstami ne morete privoščiti, se lahko malce pregrešite ter posadite od štiri do pet krompirjevih gomoljev na kvadratni meter. Če boste krompir nasejali pregosto, boste to opazili šele pri pobiranju izdelka, saj bo bera drobna, pogoste pa bodo tudi razne okužbe krompirja.

Na kaj moram paziti?

Ko smo krompir posadili, se naše delo še ni končalo. Tekom njegove rasti ga moramo vsaj enkrat tudi dobro okopati (kar pomeni, da na poganjke spet nasujemo svežo in hranil polno zemljo) ter ga primerno zalivati. V južni Evropi, ki jo štejemo za zibelko krompirja, krompirjeve nasade celo redno namakajo. V našem primeru porabimo 20 do 25 litrov vode za kvadratni meter, s čimer bomo zemljo namočili slabega pol metra v globino, krompir pa bo uspešno posrkal snovi za rast. Paziti moramo tudi, da v morebitnem sušnem obdobju krompirjeve gomolje zalijemo vsaj dvakrat na teden.

Priporočeni izdelki

Agrosol

Organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet. Prej "Biosol MIX". ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Substrat za paradižnik in druge vrtnine

7 komponentni substrat za vzgojo ukoreninjenih rastlin paradižnika in drugih vrtnin. ...

Pakiranje: 50l

Deli