Okt.

2017
Nov.

2017
Dec.

2017

Kako poskrbeti za kakteje v jesenskih mesecih?

Kakteje so na videz nezahtevne rastline, ki lahko uspevajo tudi, če jih včasih pozabite zaliti. A kako zanje skrbeti v hladnih jesenskih in zimskih mesecih?

Bodičaste rastline, z znanstveno besedo kakteje, po domače pa kar kaktusi, so izjemno priljubljene sobne in zunanje rastline predvsem med tistimi, ki za vzgojo rastlin nimajo veliko časa. A kljub temu moramo predvsem v hladnejših mesecih našim kaktusom nameniti nekaj pozornosti, da bodo lahko uspešno prezimili in nas navduševali tudi prihodnje leto.

 

Premik za uspešno rast

Naši kaktusi za uspešno rast potrebujejo svetlo rastišče, vendar ne neposredne sončne pripeke. Najprimernejša so vzhodna in zahodna okna, neogrevane spalnice ali pa svetle kleti. Pozimi naj bodo na hladnem, svetujemo pa naj temperatura prostora ne pade pod 12 stopinj. Če nimamo možnosti, da bi imeli rastline na hladnem, poskušajmo znižati vsaj nočno temperaturo. V skrajnem primeru jih lahko prezimimo tudi v navadno kurjeni sobi.

Čeprav je večina kaktej do zdaj že odcvetela, pa to ne velja za božični kaktus. Ta bo pričel rasti šele zdaj. Če želite, da bo ta cvetoča božična kakteja cvetela v decembrskem prazničnem času, morate na pogoje njegove rasti pomisliti že sedaj. Božični kaktus potrebuje namreč za cvetenje daljše obdobje noči od dneva, zato ga je treba že kakšna dva meseca pred želenim cvetenjem postaviti v temo in ga manj zalivati. Če želimo, da nas z cvetovi razveseli v božičnem času, ga moramo v mesecu oktobru postaviti v svetel in zmerno topel prostor. Temperatura prostora naj bo okoli 15 stopinj. Tema večji del dneva in nižja temperatura sta odlična pogoja za cvetenje, saj na konstantni dnevni svetlobi in v toplem okolju (sobni temperaturi nad 20 stopinj) popkov ne bo naredil.

 

Zalivanje

V poletnih mesecih smo kakteje zalivali bolj pogosto, od oktobra naprej pa spet zalivamo manj. Kaktusi so v tem času v tako imenovani dobi mirovanja, ko razen zalivanja druge nege ne potrebujejo. V toplejšem delu leta, pa jih zalivamo zmerno in za bujnejšo rast in cvetenje dodajamo gnojila za kakteje (pognojimo 1 krat na 3 tedne). Napačno je mišljenje, da je potrebno kakteje zalivati vsak dan, četudi le površno. Pri tem boste vodo namenili le zgornji plasti zemlje, tanke koreninice, ki sprejemajo vodo, pa se nahajajo dnu lončka. Pri preslabi oskrbi z vodo se posušijo in rastline obolijo Če pa jih zalivamo premočno, bomo s tem povzročili gnitje koreninskega sistema in posledično propad celotne rastline. Raje torej ne zalivajte pogosto, a tedaj temeljito.

Cvetal svetuje: pazite na zastajanje odtekle vode na dnu lončka. Zastajajoče vode (trajne nožne kopeli) te rastline ne prenašajo dobro.

 

Priporočeni izdelki

Substrat za kakteje

Za sajenje kaktej in drugih sočnic. ...

Pakiranje: 5l

Tekoče gnojilo za kaktuse

Specialno tekoče gnojilo za gnojenje vseh vrst kaktusov in njim sorodnih rastlin z uravnoteženim razmerjem ...

Pakiranje: 0,5l

Deli