Okt.

2017
Nov.

2017

Oskrba sadnega drevja

Oskrba sadnega drevja se prične že jeseni, takoj po spravilu pridelka. Kmalu po obiranju pričnejo odpadati prvi listi. Še pred zimo moramo poskrbeti za ustrezno varstvo pred divjadjo. Pozabiti ne smemo niti na voluharja, ki nam lahko tekom zime naredi nepopravljivo škodo.

Oskrba sadnega drevja se prične že jeseni, takoj po spravilu pridelka. Kmalu po obiranju pričnejo odpadati prvi listi. Če je listje zdravo, brez znakov bolezni, ga pograbimo in vržemo skupaj z drugimi odpadki na kompostni kup. V kolikor pa je listje prizadeto od bolezni, ga je bolje zakopati ali sežgati. Ko ga odpade polovico, opravimo jesensko škropljenje s pripravkom KUPRO 190 SC. Postopek ponovimo takrat, ko odpade še druga polovica listja. To jesensko škropljenje je zelo pomembno in ga nikakor ne smemo zanemariti ali pa opraviti preveč pozno. Saj v času, ko odpada listje, na drevesu nastane ogromno majhnih ranic, kjer so bili listi. Te odprte ranice so čudovito mesto za okužbo z mnogimi boleznimi, tudi z bakterijskim hruševim ožigom.

Zaščita pred divjadjo in voluharjem

Še pred zimo moramo poskrbeti za ustrezno varstvo pred divjadjo. Najbolje je, če imamo sadovnjak ograjen, da je zaščiten pred zajci, srnjadjo in jelenjadjo.

Pozabiti ne smemo niti na voluharja, ki nam lahko tekom zime naredi nepopravljivo škodo.

Deli