Sep.

2017
Okt.

2017

Razmnoževanje vrtnic s potaknjenci

Večino vrtnic lahko razmnožimo sami doma in to s potaknjenci. Ko spomladi obrezujemo vrtnice, porezane poganjke lahko uporabimo za potaknjence.

Večino vrtnic lahko razmnožimo sami doma in to s potaknjenci. Ko spomladi obrezujemo vrtnice, porezane poganjke lahko uporabimo za potaknjence. S tako imenovanimi sadjarskimi škarjami odrežemo lep raven poganjek tik pod očesom. Poganjek naj ima dva do tri očesa. Nad vrhnjim očesom odrežemo nekoliko višje in poševno, da pri sajenju ne posadimo potaknjenca na glavo.

Kako ravnati s potaknjenci vrtnice

Narezane potaknjence posadimo na vrtu, kjer smo gredico najprej dobro prekopali. Pokrijemo jo s črno folijo, ki jo ob straneh pokrijemo z zemljo, da nam je veter ne odnese. Nato z daljšim klinom naredimo v folijo in naprej v tla luknjo, v katero potisnemo potaknjenec. V tla ga potisnemo tako globoko, da je zunaj samo vrhnje oko. Potaknjence dobro zalijemo, da voda zapolni prazne prostore ob potaknjencu. Ko po nekaj tednih opazimo, da so se očesa pričela napenjati, jih nekajkrat poškropimo s pripravkom AGROSTEMIN in s tekočim listnim gnojilom FOLIAR. Škropimo jih v sedem do deset dnevnih presledkih. Tako se bodo potaknjenci dobro ukoreninili, da jih bomo jeseni, ko bodo zaključili z vegetacijo, lahko posadili na stalno mesto.

Deli