Mar.

2017
Apr.

2017
Sep.

2017
Okt.

2017

Sajenje sadnega drevja

Samo sajenje sadnega drevja se ni bistveno spremenilo. Še vedno moramo skopati ustrezno sadilno jamo, ki mora biti dovolj globoka in široka, da se bodo korenine vsaj prva leta v njej dobro počutile.

Samo sajenje sadnega drevja se ni bistveno spremenilo. Še vedno moramo skopati ustrezno sadilno jamo, ki mora biti dovolj globoka in široka, da se bodo korenine vsaj prva leta v njej dobro počutile.

Kako velika bo jama, je odvisno od tega, kakšno je zemljišče, kjer delamo sadovnjak.

Izkop sadilne jame za sadno drevje

Običajno skopljemo pol metra globoko jamo, ki naj meri v premeru en meter. Najprej odstranimo rušo in jo odložimo na poseben kup. Nato izkopljemo 15 do 20 cm globoko plast in jo odložimo na drugi kup. Nato skopljemo še ostalo zemljo in jo odložimo na tretji kup. Dno jame samo prekopljemo, da ga zrahljamo še za kakšnih 15 do 20 cm. Tako preprečimo, da bi voda zaostajala v sadilni jami.

Sadilne jame je priporočljivo skopati vsaj mesec dni pred samim sajenjem. To je pomembno zaradi tega, da se jama dobro prezrači in da jo obdelata še sonce ter veter.

Sajenje sadnega drevja

Ko je jama dobro prezračena, se lotimo samega sajenja. V sadilno jamo zabijemo najprej oporni kol, katerega postavimo tako, da bo na južni strani. Kol varuje novo posajeno sadiko pred zimskim soncem.

Na dno jame vržemo najprej rušo, katero obrnemo na glavo. Nato potrosimo malo zemlje, po kateri posujemo 30 do 50 dkg mineralnega gnojila SADJARSKI GARDIN. To je tako imenovano založno gnojilo. Na gnojilo nasujemo za prst ali dva zemlje, ki smo jo izkopali takoj za rušo, saj je le-ta biološko najbolj aktivna. S to zemljo tudi zasujemo korenine novo posajenega drevesa. Celjeno mesto mora biti najmanj deset centimetrov nad zemljo, kar je zelo pomembno. Sicer pa gledamo, da drevo posadimo samo tako globoko, kot je bilo posajeno v drevesnici. Drevesce smo postavili tako, da je za opornim količkom, na katerega bomo drevesce privezali. Ko smo korenine pokrili z zemljo, okrog in okrog nasujemo starega dobro uležanega gnoja ali dobrega komposta. Če tega nimamo, ga nadomestimo z enim od gnojil: BIOPOST, ORGANO, kompostirani HLEVSKI GNOJ ali AGROSOL. Gnojilo pokrijemo z ostankom izkopane zemlje, nato dodamo še dve ali tri START GNOJILNE TABLETE, deset centimetrov stran od stebla, pet centimetrov globoko. Tableto damo glede na višino rastline. Vsaka tableta za pol metra višine. Ker so sadike običajno visoke en meter, damo dve, vsako na svojo stran debelca. V koliko pa sadimo dvoletne, je potrebno dodati tri tablete. Tako bomo rastline preskrbeli za naslednji dve do tri leta z vsemi potrebnimi minerali. Zemljo oblikujemo v kolobar in jo dobro pohodimo, da rastlina čvrsto stoji. Nato pa je potrebno vsako posajeno drevo še dobro zaliti. Voda mora zapolniti vse prazne prostore, ki so ob sajenju nastali med koreninami in med zemljo.

Skrb za posajeno sadno drevje

Novo posajena drevesa je potrebno še nekaj časa po potrebi zalivati, saj se morajo do zime dobro ukoreniniti.

V primeru, da želimo drevo vzgajati v loncu na balkonu, je postopek sajenja popolnoma enak. Tudi v tem primeru moramo drevesu dati oporni količek. Prav tako pazimo, da je cepljeno mesto nad zemljo. V kolikor bo čez zimo pod streho, ga bo treba vsaka dva tedna dobro zaliti, da se korenine ne izsušijo.

Priporočeni izdelki

Agrosol

Organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet. Prej "Biosol MIX". ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Biopost

Organsko gnojilo rastlinskega izvora. Kompost! 1 tona bioposta vsebuje toliko organske snovi in talnih mikro-organizmov, kot ...

Pakiranje: 25kg, 8kg

Organo

Organsko-mineralno gnojilo ŽIVALSKEGA IZVORA v obliki pelet. Odlično nadomestilo za svež hlevski gnoj. Izboljša strukturo tal. ...

Pakiranje: 25kg, 5kg

Sadjarski Gardin

Za zdrave in sočne plodove! Za osnovno gnojenje sadnega drevja. ...

Pakiranje: 5kg

Gnojilne tablete Start

Dolgo delujoče gnojilo za založno gnojenje ob sajenju trajnic (vrtnic, grmovnic, sadnih, trsnih in gozdnih ...

Pakiranje: Vedro 500 x 15 g

Deli